Kosovo bildar grupp för samtal med Serbien

En gata i Kosovo med serbiska flaggor. Bild: TT/AP/Darko Vojinovic

Kosovos parlament har röstat för att bilda en förhandlingsgrupp som ska försöka lösa landets konflikter med Serbien, samtidigt som spänningarna mellan länderna växer.

Relationen mellan länderna har varit ansträngd sedan 2008. Då utropade sig Kosovo självständigt från Serbien, med stöd från flera västländer.

Sedan flera år pågår en EU-stödd dialog för att lösa ländernas återstående konflikter, men den har inte lett till många framsteg. EU har krävt att Serbien ska normalisera sitt förhållande till Kosovo för att kunna accepteras som medlem i unionen.

De flesta oppositionella parlamentsledamöter bojkottade omröstningen om att godkänna en förhandlingsgrupp.

Kosovos president Hashim Thaci meddelade i somras att han ville hitta en lösning tillsammans med Belgrad om ändrad gränsdragning mellan länderna. Båda ländernas presidenter har tidigare uttalat sig positiva till att dra en ny gräns, baserad på var det bor flest serber respektive albaner.

Parlamentet i utbrytarrepubliken Kosovo röstade i fredags för att landet ska bilda en egen armé. Omröstningen genomfördes en vecka efter att Serbiens premiärminister sagt att ett sådant beslut skulle kunna orsaka ett militärt ingripande från Belgrad.

Med beslutet om en egen armé hävdar sig Kosovo ytterligare som självständig stat, vilket Serbien ser som en provokation.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning