Kosmetologer vårdar hela kroppen

Studerande får öva att göra behandlingar på varandra. Katja Jyjora från Nykarleby får manikyr av studiekompisen Julia Brokvist. Bild: HSS Media

Kosmetologutbildning är mycket mera än hudvård och smink. Studerande får lära sig allt från massage till fotvård. Ett eget företag är målet för många studerande.

I skönhetssalongen Studio Parcos tar kosmetologstuderande vid Vamia i Vasa dagligen emot kunder. Genom Studio Parcos får studerande öva både kundbetjäning och olika behandlingar. Den här dagen är det bland andra Julia Brokvist från Malax, Katja Jyjora från Nykarleby och Isabella Hanses från Kristinestad som samsas i salongen. Läraren Sophia Hudd instruerar under arbetets gång.

Alla tre studerande uppskattar att få lära sig nya saker i utbildningen där teori och praktik går hand i hand och att för första gången få utföra en behandling är givande. De har alla sina egna specialområden som intresserar dem mest.

– Massage är min favorit. Man kopplar av och får använda sina händer, säger Hanses som får medhåll av Jyjora.

– Jag skulle säga fotvård. Man ser resultatet direkt och kunden själv märker hur lätt det känns att gå eller hur fina naglarna är, säger Julia Brokvist.

Hon framhåller att kosmetologutbildningen är mångsidig. Man lär sig grunderna i många behandlingar och lär sig att behandla hela kroppen.

– Ofta tror människor att en kosmetolog bara gör make up. Men det är bara en av många olika behandlingar.

– Det är ansiktsvård, kroppen, fötter, händer. Det är väldigt brett egentligen, säger Brokvist.

Hur studerande hittar till utbildningen varierar – en del kommer direkt från högstadiet, andra har en annan utbildning i bagaget. Julia Brokvist har gått gymnasiet, Katja Jyjora är utbildad frisör och Isabella Hanses började studera till kosmetolog direkt efter högstadiet.

– Jag skulle rekommendera linjen för alla som älskar estetiska trender. Vi har ganska bra koll på vilka produkter och vilken kosmetik som används i olika länder, säger Katja Jyjora.

Både Jyjora och Hanses var sedan tidigare intresserade av ämnet. Brokvist sökte sig till utbildningen för att hon ville vårda och göra något praktiskt.

Alla tre har som mål att starta eget, alternativet är att jobba på en salong. Att bli egenföretagare är vanligt bland utbildade kosmetologer och kurser i företagande ingår i studierna.

De som har en utbildning sedan tidigare kanske grundar ett företag snabbt efter utbildningen, medan de som kommer direkt från högstadiet kanske väntar några år.

Julia Brokvist ger Isabella Hanses en ansiktsbehandling medan deras lärare Sophia Hudd handleder. Bild: HSS Media

– För många 17-18-åringar kan det kännas främmande att starta eget. Men då kan de göra slag i saken efter ett par år, säger Hudd.

Men det finns även andra alternativ.

– Man kan jobba med produktförsäljning hos en importör, eller utbilda andra, säger Sofia Hudd.

Det finns även möjlighet att studera vidare, man kan bygga på utbildningen med inriktning på exempelvis fransförlängning eller naglar eller också kan man fortsätta studera på högskola. Sedan förra året samarbetar Vamia med Novia för att göra det smidigare för studerande att fortsätta med studier till estenom.

– Vi har några elever som efter avslutade studier i höstas började studera på estenomlinjen. De har haft stor nytta av att ha kosmetologutbildningen i bagaget, säger Hudd.

De som studerar till kosmetolog vid Vamia får ett naturligt språkbad eftersom både de finsk- och svenskspråkiga studerandena vistas i samma utrymmen – bland annat i salongen Parkos där de tar emot kunder.

– Man får den där yrkesfinskan och lär sig många ord man inte kände till förr, säger Brokvist.

Kosmetologutbildningen vid Vamia är en grundexamen inom hår- skönhetsbranschen.

Studietiden är cirka tre år för dem som söker in med högstadiet som grund. De som redan har en utbildning studerar cirka två år.

Det finns en svensk- och en finskspråkig linje. Det finns sexton platser på den svenska linjen. Den första kursen på svenska ordnades 2014.

Både svensk- och finskspråkiga verkar i samma salong, Studio Parcos, som finns i anslutning till Vamia i Vasa. Studietiden är cirka tre år för de som söker in med högstadieutbildning. De som redan har en utbildning studerar cirka två år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning