Kosmetologen som blev rörmokare: "Jag ville slippa kvinnorna"

Den som tycker om teknik och gillar att klura ut hur saker fungerar, kan välja att bli rörmokare. – Man får jobba med händerna, säger Tanja Huusko. Bild: Niklas Tallqvist

– Varför utbildar sig inte fler kvinnor till rörmokare? Jobbet kräver fysisk uthållighet, men om jag orkar så klarar nog andra kvinnor av det också, säger Tanja Huusko.

Sidodörren till Lassila & Tikanojas blå skåpbil rullar upp och Tanja Huusko stuvar in ett lager med ombyteskläder. De behövs, för som rörmokare kan du bli både smutsig och blöt. Vi har precis sett henne reparera en läckande duschledning i ett husbolags bastu i Korso i Vanda.

Nu är det dags för nästa kund. Varje morgon får hon en lista på nummer till privatpersoner, husbolag och byggföretag med uppdrag som väntar. Hon knappar in telefonnummer i rask takt. Någon svarar inte. En annan är inte hemma för tillfället.

– Kan jag komma klockan sju i morgon bitti? Okej, jag kommer lite efter sju så att du hinner borsta tänderna och öppna ögonen, säger Huusko.

Ett till försök på numret där ingen svarade tidigare ger nu utdelning. En kvinna svarar att hennes man är hemma. Vi hoppar in i bilen och kör mot ett höghus i Håkansböle. Spolknappen på familjens toalettstol har fastnat.

– Det här är ett ensamt jobb med mycket körande så jag lyssnar ofta på radio. Mitt favoritprogram är Aamulypsy på Radio Suomipop. Det leds av roliga typer och programmet är positivt.

Tanja Huusko berättar att de flesta vill vara hemma då rörmokaren kommer. I många hem finns också husdjur, och det kan bli svårt att jobba om en hund blir ohanterlig och ägaren inte är hemma.

När vi ringer på i Håkansböle möts vi av en man och två små hundar. Den ena bjäbbar något förfärligt tills han fått nosa på alla. Sedan vill han bli klappad och myser med journalisten. Under tiden jobbar Huusko med toalettstolen och lokaliserar problemet.

– Nu måste vi bara vänta på att tanken fylls med vatten igen.

I hissen ner förklarar hon att väskan med verktyg väger en hel del. För att spara på energi åker hon hiss så ofta som möjligt.

– Men många hus saknar hiss.

"Elak stämning"

Tanja Huuskos riktiga yrkestitel är VS-montör. Förkortningen står för värme och sanitet. I folkmun är den här yrkesgruppen fortfarande känd som rörmokare.

Hon är fullt medveten om att hon sökt sig till en bransch där det kryllar av män. Enligt statistik jobbar så få som 7,9 procent kvinnor i byggbranschen.

– Ärligt talat ville jag inte jobba med kvinnor, för de kan vara vedervärdiga mot varandra.

Huusko har upplevt det här på nära håll, för hon jobbade tidigare i en kvinnodominerad bransch. I sin tidigare yrkeskarriär var hon kosmetolog och nagelteknolog.

– Ju fler kvinnor en arbetsplats har utan män som balanserar upp det, desto elakare blir stämningen.

Huusko upplever att män är mer direkta.

– Om det blir ordväxling eller gräl så behandlas det där och då och fortgår inte i veckor så att man inte kan sitta vid samma kaffebord eller att någon utesluts ur arbetsgemenskapen. Med män kanske någon skriker så ansiktet blir rött och så får man sagt det man ville säga. Efter det är man vänner igen.

Huusko har jobbat drygt fem år som rörmokare och har inte ångrat sig en endaste dag.

– En aspekt av att jobba i en kvinnodominerad bransch är att lönerna inte är speciellt bra. En rörmokare har en verkligt bra lön jämfört med en närvårdare, och båda yrkena studerar du på yrkesskolenivå.

Även sjukskötare, som du studerar till på yrkeshögskolenivå, har enligt henne en sämre lön än VS-montörer.

Var är rörmokaren?

– Ofta då jag ringer kunderna tror de att jag jobbar på kontoret. Då kan de säga, "men jag beställde ju en rörmokare". Då svarar jag, att ja, men jag är ju rörmokaren.

Misstro och förvåning i stil med "månntro hon orkar bära de där toalettstolarna?" är vanligt. Det är också överdriven hjälpsamhet som kunderna helt säkert inte skulle visa en manlig rörmokare i hennes ålder.

– Vi har en gräns för hur tungt vi ska bära ensamma. Om gränsen överskrids är det inte konstigare än att man ringer en kollega och ber om hjälp.

Gränsen går ungefär vid 30 kg. En toalettstol väger cirka 25 kg.

– Jag undrar varför inte fler kvinnor utbildar sig till rörmokare? Det här jobbet kräver fysisk uthållighet, men så många kvinnor går på gym och på gympa. Om jag orkar så klarar de nog av det också.

Hon poängterar att man inte varje dag behöver byta ut en toalettstol.

– Och ännu värre kan det faktiskt lukta när avloppet i köket har stockats av fett.

På tidigare arbetsplatser har hon upplevt manliga kolleger som sett ut att tänka "kan den där bruden något?".

– De kunde förklara väldigt enkla saker för mig som om jag börjat jobba i går, eller frågat mig ovidkommande fakta för att ta reda på hur mycket jag förstår. Men alla män har inte varit sådana och de har i stället sagt "trevligt att du är här".

En ovanlig dag

För Tanja Huusko var gårdagen speciell. Hon gifte sig nämligen i onsdags, men hade ändå ett tidigt arbetsskift nästa dag, alltså i går. Bröllopsceremonin var enkel, precis som hon ville ha det.

– Vi var på magistraten och med oss var min mans kompis Jukka och min bror Tapio. Det tog sammanlagt tio minuter. Efter det umgicks vi på tumanhand då vi skrattade och pratade om allt möjligt. Planen var egentligen att vi skulle gå ut och äta, men ingen av oss råkade vara hungriga just då.

De äkta makarna åkte i stället och överraskade ett vänpar mitt i en renovering.

– Vi dök bara upp och sa att vi kom för att fira vårt bröllop. De skrattade och gratulerade oss. Sedan drack vi kaffe och åt kaka, säger Huusko med ett brett leende.

Dagen fortsatte med hemlagad middag och byggande av en klätterträd för katten. I sommar blir det kanske grillfest och en helg då de hittar på något kul.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning