Koskinen tackar nej till landslagsspel

Sonja Koskinen har valt att inte delta i landslagsverksamheten den här säsongen. Bild: FSC Media

Finland måste klara sig utan sin förstamålvakt Sonja Koskinen åtminstone den här landslagssäsongen.

Sonja Koskinen har länge varit landets bästa målvakt. Dickenkeepern har varit given etta både i sitt klubblag och i landslaget. Men nu tvingas landslagstränaren Tommy Suoraniemi tänka om då Koskinen väljer att kliva åt sidan från landslaget.

– Det är klart att det känns lite vemodigt då jag har varit med i landslaget i tio år, säger Koskinen.

En av orsakerna till att hon väljer att inte delta i landslagsverksamheten är hennes civila jobb.

– Jag prioriterar jobbet nu. Jag började på en ny arbetsplats i våras och det känns rätt att vara på plats där nu i stället för med landslaget, säger hon.

En annan bidragande orsak är att landslaget inte har några tävlingsmatcher den här säsongen utan att man får nöja sig med träning och landskamper.

– Att det är en så kallad mellansäsong för landslaget spelar också en roll i beslutet, säger Koskinen.

Om landslaget spelat kval den här säsongen hade Koskinen med andra ord knappast tackat nej. Hur det blir med landslagsuppdrag i framtiden är öppet för tillfället.

– Jag vill inte stänga några dörrar helt. Jag får se hur situationen är i framtiden, säger hon.

Men det lär krävas en del förändringar i landslagsverksamheten för att Koskinen ska ompröva sitt beslut.

Ett positivt beslut från Koskinens sida i framtiden skulle underlättas av om förbundet kunde garantera kontinuerlig tävlingsverksamhet för damerna.

– Idealläget skulle vara att vi spelade tävlings- och träningsmatcher varje säsong – inte som nu då det är träningsmatcher den här säsongen och tävlingsmatcher nästa säsong, säger hon.

– Vi spelare förväntas förbinda oss till verksamheten och ge hundra procent. Då skulle det vara mera motiverande om förbundet kunde ge oss mer i utbyte.

Unga på kommande

Landslagstränaren Tommy Suoraniemi presenterade sin landslagstrupp till nästa veckas läger där Finland möter Estland i en dubbellandskamp i Tallinn. Förutom Koskinen saknas några andra nyckelspelare.

Linda Cainberg, Ella Holopainen, Julia Lönnborg och Jenna Peltola har tvingats tacka nej på grund av skada. Emma Aarnio har precis återhämtat sig från skada och är i spelskick men hon deltar ändå inte i landslagslägret.

– Hon är den mest spännande spelaren inom finländsk handboll och hon var aktuell nu. Men då hon varit borta länge vill vi ge henne tid att återhämta sig helt och koncentrera sig på klubblaget nu, säger Suoraniemi.

– Hon kommer att vara med i landslaget då vi samlas i vår.

Ellen Voutilainen har en stark säsongstart bakom sig Nacka HK:s damjuniorer i division 1 i Sverige och hon får chansen i landslaget.

– Hon är bara 17 år och har spelat väldigt bra, säger Suoraniemi.

Landslagstränaren har förstås också noterat Ellen Norrgranns framfart i FM-serien. ÅIFK:s 16-åring leder skytteligan och dominerar match efter match.

– Hon är ligans bästa, eller åtminstone en av de bästa, spelare. Hon är lite ung nu men i framtiden blir hon ett mycket intressant namn i landslaget, säger Suoraniemi.

Landslagets nästa stora mål är VM-kvalet nästa höst. Fram till det är det träning och träningsmatcher som gäller.

– Förra säsongen kom vi inte upp till den nivå som vi hoppades på. En orsak var att vi spelade för få matcher och därför inte fick upp matchtempot. Nu ska vi spela flera matcher och på det sättet spela ihop oss bättre, säger Suoraniemi.

Han medger att det är "lite frustrerande" med en mellansäsong där tävlingsmatcherna saknas.

– Vi försöker hitta så bra motstånd som möjligt till träningsmatcherna och ha kvalitativa läger.

På våren åker landslaget till Kroatien på läger där man ska spela träningsmatcher. Vem som står för motståndet i mars är för tillfället oklart.

Landslaget samlas till läger nästa vecka i Kisakallio i Lojo. Laget möter Estland i en dubbellandskamp i Tallinn i slutet av veckan.

Målvakter:

Linnéa Back, OV Helsingborg HK (Sverige,) Suvi Erhovaara, KyIF, Wilhelmina Wolff, GrIFK.

Utespelare:

Ingrid Degerth, KyIF, Jessika Gammals, Dicken, Martina Genberg, Dicken, Johanna Hilli, HIFK, Inka Jäntti, HIFK, Lotta Kulju, IF Hellton Karlstad (Sverige), Anna Lindahl, Dicken, Anna Lindholm, Dicken, Anniina Nyholm, HIFK, Annika Näräkkä, Dicken, Alexandra Roos, Skara HF (Sverige), Tove Salokivi, Dicken, Ellen Voutilainen, Skuru IK (Sverige), Ida Väyrynen, AIK (Sverige), Malin Wilén, Kärra HF (Sverige).

Tränare: Tommy Suoraniemi.

Träningsmatcher:

Lördag 25.11 Estland–Finland, Tallinn.

Söndag 26.11 Estland–Finland, Tallinn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning