Korva trivs i idrottsskolan – fast skogslägren stör träningen

Anita Korva är ny i landslaget den här säsongen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Anita Korva ångrar inte sitt beslut att göra frivillig militärtjänst – men det tar på krafterna. – Skogslägren är det största problemet, säger hon.

Skidtalangen Anita Korva slog igenom stort i vintras när hon tog hem tre JVM-brons i Lahtis. Dörrarna till landslaget stod vidöppna, men Korva tog ett ovanligt beslut och valde frivillig militärtjänst vid idrottsskolan i Kajanaland.

– Det har i stort sett motsvarat mina förväntningar, fast träningen har blivit lite lidande, säger Korva som för tillfället är elev i underofficersskolan.

– Skogslägren är det största problemet. Då tränar vi inte alls och hela veckan blir egentligen förstörd. Det går kanske att träna lite under veckoslutet, men till exempel under vårt spaningsläger sov vi inte alls. Då går det inte att träna direkt efter lägret, utan man måste först återhämta sig.

Nya erfarenheter

Lägren är vanligtvis 3-4 dygn. Däremellan fungerar det bättre att träna.

– Skjutlägren är lite lättare. När vi är på kasernen går det att träna nästan normalt, säger Korva.

– Det blir förstås lite tungt att träna på morgonen, sen springa i skogen hela dagen, och köra ett annat träningspass under kvällen. Det här är sådana frågor som vi måste fundera över med min tränare.

Korva ångrar ändå inte att hon valt militärtjänsten. Tjänstgöringen har gett henne nya erfarenheter och efter de tolv månaderna planerar hon att stanna för en tid som idrottsunderofficer, vilket ger henne goda möjligheter att träna.

– Jag har lärt mig en hel del nytt. Det kan förstås komma som en liten överraskning efter att senast ha läst matematik i gymnasiet att vi får lära oss att döda människor så effektivt som möjligt, säger hon.

Egen stuga

Idrottsutövare i vintergrenar utför sin värnplikt i Kajanalands brigad. För tillfället är Korva den enda kvinnan i idrottsskolan, fast det finns andra kvinnliga beväringar i brigaden.

– Det var en skidskytt, men hon tvingades åka hem på grund av en skada. Jag har en egen stuga, säger hon.

– Skjutövningarna har varit roliga. Det har också varit kul att göra saker i skogen, anfallsövningar och att leda patruller.

Korva valdes in i damernas landslag i våras och har kunnat delta i en del av landslagslägren, fast hon tvingades stå över några av dem på grund av förkylningar och inträdesprov till underofficersskolan. Den här veckan åkte hon med landslaget på sitt första läger till i Val Senales.

Ohtonen ny tränare

– Vi har gjort mycket bra träningar. Det har gjorts ganska stora förändringar i landslagsträningen. Jag tycker det är smart att lägga om träningen ordentligt med en gång och inte fundera över vad vi gör fel och bara fortsätta med samma linje år ut och år in, säger Korva.

– Det fungerar kanske bättre för vissa och mindre bra för andra. Men för mig har det fungerat bra. Träningen har stöttat de målsättningar som vi haft med Olli.

Inför den här säsongen bytte Korva tränare, då Olli Ohtonen tog över som hennes tränare efter att hon skrivit studenten i skidgymnasiet i Vuokatti. Ohtonen har förut främst gjort sig känd som Iivo Niskanens tränare.

U23-VM

– Det märks att min snabbhet har gått framåt när vi tränat med landslaget, men uthållighetsträningen har blivit lidande under militärtjänsten. Det blir säkert problem med de längre tävlingssträckorna, men tur så är det ännu en dryg månad till säsongstarten.

Korva gjorde sin debut i VM i Seefeld, men den här säsongen är det inte några stora mästerskap i sikte. U23-VM i Tyskland är kanske vinterns största målsättning.

– Det här blir på sätt och viss ett mellanår. Målet är bara att utveckla min fysik som helhet. Jag är inte oroad, fast det kan bli några sämre lopp i början av säsongen.

Ålder: 20

Hemort: Kiiminki

Förening: Kainuun Hiihtoseura

Tränare: Olli Ohtonen

Meriter: Fyra JVM-brons (2018, 2019)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning