Kortslutning misstänkt brandorsak i Paris

En elektrisk kortslutning misstänks ha orsakat branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Bild: Lehtikuva/AFP/Bertrand Guay

En kortslutning misstänks ligga bakom den omfattande branden som härjade katedralen Notre-Dame i Paris tidigare i veckan, uppger en talesperson för Parispolisen.

Än så länge utreds branden som en olyckshändelse, och hittills har ett 40-tal personer hörts av polisen, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

Tidigare under dagen höll Frankrikes president Emmanuel Macron en ceremoni för att hylla räddningspersonalen som arbetat med att stävja lågorna. Samtidigt varnar stadens räddningstjänst för att den åldersstigna katedralen är instabil och en extremt farlig plats att vistas på. Arbetet med att utreda branden, och med att påbörja återuppbyggnaden, sker därför med största försiktighet.

Vill slippa tjafs

Under torsdagen vädjade Frankrikes kulturminister till folket att sluta bråka om de 850 miljoner euro som hittills donerats till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

– Den här meningslösa debatten består av att man säger att det är för mycket pengar till Notre-Dame och att de behövs till annat. Självklart behövs det pengar i socialförsäkringssystemet, till sjukvård och kampen mot klimatförändringar, sade kulturministern Franck Riester i fransk radio.

Franska brandmän mötte president Macron under torsdagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Christophe Petit Tesson

Under de senaste dagarna har allt från modemiljardärer till riskkapitalister övertrumfat varandra med miljoner till återuppbyggnaden av den eldhärjade katedralen.

De enorma summorna har stuckit i ögonen på somliga – särskilt i ett land som Frankrike där proteströrelsen Gula västarna under det senaste året satt fokus på ekonomiska orättvisor.

Vänsterpolitiker antyder att de ultrarika givarna snarare borde hjälpa till genom att betala sina skatter. Givarna beklagar sig över kritiken.

– Det är väldigt upprörande att se att man i Frankrike kritiseras även när man gör någonting, säger Bernard Arnault, ägare till modehuset Louis Vuitton och som donerat 200 miljoner euro.

Även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har uttalat sig om Notre-Dame.

– Notre-Dame kommer att byggas upp igen. Jag hoppas att grunden är stadig, men jag hoppas att våra grunder är ännu stadigare. Men jag tvivlar, sade hon vid ett möte i EU-parlamentet och syftade på kampen mot klimathotet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning