Kortfilm på årets kortaste dag

Potatisätare. Henna Hakkarainen, Jimi Ylöstalo och Hannu Salminen ses i rollerna i en av kvällens höjdpunkter, kortkomedin Fantasia kl. 21.10. Bild: Sari Aaltonen/Yle

I dag på årets kortaste dag firas även internationella kortfilmsdagen, vilket Yle Teema uppmärksammar med en över tre timmar lång kortfilmskavalkad i kväll.

Kortfilmer kan ses i Yle Teema onsdag kl. 21.00, och på SVT Play.

Sexton filmer blir det, från några minuter långa till nästan en halvtimme – en del är tv-premiärer, andra repriser som visats förr. Kvällen är uppdelad i tre sjok, så att den första timmen bjuder på humoristiska filmer, den andra skruvar upp allvaret en aning, och den tredje timmen bjuder på rent skrämmande historier. De olika blocken skiljs åt av Arthur Francks och Oskar Forsténs miniberättelser om kortfilm.

Kortfilmen har upplevt ett sorts uppsving denna höst i form av flera ypperliga antologiserier, det vill säga tv-serier som bygger på fristående avsnitt i kortfilmsform. Netflix Easy och Black Mirror samt HBO Nordics High Maintenances hör till höstens bästa tv-serier. Men att jämföra kvällens kortfilmer med dessa serier är förstås orättvist. Serierna har samma upphovspersoner vilket gör att stil och stämning är densamma även om avsnitten är fristående. Kvällens filmer är i stället en både spretig och ojämn samling både finska och utländska verk; en del är förstlingsverk producerade under olika filmutbildningar.

Av de inledande kortkomedierna är den bästa Teemu Nikkis lågmälda, fåordiga och stilrena Fantasia, om en bondson på landet under åttiotalet som tröttnar på att alltid äta potatis och bestämmer sig för att bjuda sina föräldrar på nymodigheten pizza.

Flera filmer har fått nomineringar och priser i filmfestivalsammanhang, och det blocket inleds med en repris av Joanna Haarttis Oscarsnominerade komedi Pitääkö mun kaikki hoitaa? från 2011.

Viikset från 2015 är Anni Ojas mimiskt uttrycksfulla och prisbelönade dockanimation och examensarbete från Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola.

Uppmärksammad i filmfestivalsammanhang är även Una Gunjaks Kokoška från 2014 som ger oss en vardagsskildring från det belägrade Sarajevo 1993, en av kvällens mest berörande bidrag. Också Christophe M. Sabers prisbelönade Discipline från 2014 kretsar kring konflikter, då han låter ett barns utbrott i en matvaruaffär bli en katalysator till eskalerande gräl mellan butikens övriga kunder och personal.

Liksom några av kvällens inledande inhemska komedier tar också Simon Ellis Stew and Punch från 2013 om armbrytning på en inflyttningsfest upp könsroller och en manlighet i kris.

Även SVT uppmärksammar den internationella kortfilmsdagen genom att publicera kortfilmer på SVT Play. De kommer även att kunna ses här.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning