Kortfilm på årets kortaste dag

Inna Bodson, Juho Milonoff och Pekka Strang begrundar att taket krupit neråt. Bild: Janina Witkowski

I dag är årets kortaste dag, och det har blivit en tradition inte bara för Yle utan även för SVT att fira det med en kortfilmskväll.

Kortfilmskvällar i Yle Teema och SVT2 21.12 kl. 21.00.

Yle Teema delar in kvällen i fyra block, och kvällen inleds med två välgjorda inhemska verk som även textas till svenska. Teppo Airaksinens Taket från 2017 med bland annat Pekka Strang behandlar skilsmässa och faderskap ur ett manligt perspektiv genom att förskjuta lagarna för verkligheten och den egna uppfattningsförmågan. Exempelvis sjunker taket på en sommarstuga oförklarligt. Manlighet, eller snarare mandomen, är också temat i följande film, Teemu Nikkis Anakondan, även den med kända skådespelare som Mari Rantasila och Elina Knihtilä. Det är en kortkomedi förlagd till en filminspelning där det visar sig att storleken har betydelse.

Antonin Peretjatkos Vill ni höra en berättelse? från 2014 är av det mer avantgardistiska, snudd på pretentiösa, slaget. Det är filmsnuttar från resor och nakna kvinnor som vältrar sig i en säng till en berättarröst som per telefon för ett resonemang som inte är helt lätt att hänga med i – ett exempel på hur bilden kommunicerar starkare och dominerar över ordet.

Thomas Freundlich och koreografen Valtteri Raekallios Cold Storage är en dansfilm i arktisk tältmiljö med två skäggiga män i huvudrollen. Här hade man gärna sett ännu mera dans, och filmen är en av flera i kvällens utbud som saknar dialog.

Det gör till exempel också The Master från 2015, en estnisk dockanimation av Riho Unt. Den bygger på novellen Popi och Huhuu av den estniske författaren Friedebert Tuglas och skildrar symboliskt en hunds och en apas tragiska och brutala tillvaro övergivna i en sekelskifteslägenhet. En av kvällens höjdpunkter.

Filmen inleder den andra timmen med sovjetiskt-ryskt tema. De övriga filmerna Once upon a time in the USSR och Mausoleet har svårare att övertyga och fånga tittaren. Man kan notera en fallande kvalitetsgrad ju senare kvällen lider; de mest formfulländade filmerna visas först.

SVT:s kortfilmskväll kommer inte att kunna ses i SVT Play och ramas in av en studiodel som gästas av regissören Tomas Alfredson.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning