Korte vill duellera med Neziri om finländska rekordet: "Har varit ett fantastiskt år"

Reetta Hurske (t.v.), Nooralotta Neziri (mitten) och Annimari Korte höll för pressen då damernas 100 meter häck avgjodes. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finlands damer tog en klar trippelseger då 100 meter häck avgjordes på lördagskvällen i ett regnigt Tammerfors. Följande säsong kan prestationerna bli ännu bättre – om man får tro Nooralotta Neziri och Annimari Korte.

Publiken i Tammerfors gick i gång på fulla cylindrar då damernas 100 meter häck avgjordes. Inte utan orsak – nivån inom grenen har varit hög i Finland i år. Åskådarna fick som de ville. Nooralotta Neziri korsade mållinjen först, följd av Annimari Korte och Reetta Hurske.

Neziri sken som solen i intervjuzonen. Det jobbiga fjolåret är redan glömt för länge sedan.

– Det här var otroligt viktigt för oss! Tävlingen var jämnare än jag hade trott, men det var bra att alla presterade då det gällde.

I år har Neziri snusat på topptiderna från 2016. Tiden 12,86 från Joensuu i juli är fem hundradelar från personbästat och finländska rekordet. I Sverigekampen skrevs segertiden 13,13.

– Jag hade gärna löpt nytt personbästa i år. Nu blev det ogjort. Nästa år vill jag göra en ordentlig rekordförbättring, säger Neziri som tog sin femte seger i Sverigekampen.

– Det är ändå viktigt att jag fått vara frisk och gjort saker rätt. Då närmar jag mig också medaljerna i mästerskap.

Kortes mål: 12,80 nästa år och EM-final 2020

Neziri är inte den enda som drömmer om nya topptider. HIFK:s Annimari Korte – sommarens stora friidrottsutropstecken – vill gärna fortsätta charma den finländska publiken. Korte har gjort en fullständigt otippad resa från svåra hälsoproblem till osannolika prestationer.

För sex år sedan började de jobbiga problemen för Korte, som var ett lovande namn som junior. Hon lade av med toppsatsningen 2014 och började fokusera på karriären som journalist. Det blev många mellanår – men glöden slocknade aldrig.

Till slut fick Korte bukt på sina svåra andningsproblem och inflammationerna i matstrupen. I fjol återvände hon till tävlingsbanorna och insatserna var lovande. I år fick 30-åringen till slut ut potentialen hon suttit på alla år. I Sverigekampen löpte hon i mål som tvåa på 13,23, nio hundradelar från personbästa.

Hur kommer du att minnas året?

– Det har varit helt fantastiskt! Jag hade aldrig trott att jag skulle klara av att löpa så här bra. Jag nådde ändå inte riktigt de tider jag hade hoppats på – jag ville under 13 sekunder. Men allt annat gick bättre än jag hade trott.

Den här säsongen har Korte satt nytt personbästa tre gånger och gjort stormästerskapsdebut i EM i Berlin. Nu sätter hon punkt för säsongen – men det sista kapitlet i askungesagan är inte skrivet. Korte talar redan om EM-finalerna om två år. Det är klart att elitsatsningen fortsätter, på ännu högre växlar.

Var lägger du ribban nästa år?

– Jag vill löpa på 12,80 och tror att Neziri löper ännu bättre än det. Men det är mitt mål – och mål ska man ha!

Ålder: 25

Gren: 100 meter häck

Personbästa: 12,81 år 2016 – finländskt rekord

Förening: Jyväskylän Kenttäurheilijat

Tränare: Petteri Jouste

Meriter: 6 FM-guld. Har löpt i OS, VM och EM – men aldrig tagit sig till final

Ålder: 30

Födelseort: Kyrkslätt

Förening: HIFK

Gren: 100 meter häck

Personbästa 13,29 från i sommar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning