Korte siktar på EM-medalj – "kan bli ännu bättre"

Annimari Korte premierades som årets sprintlöpare. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Annimari Korte slog igenom stort – och siktar ännu högre än förut. – Jag hade aldrig trott det här var möjligt, säger HIFK-häcklöparen.

Personbästa, finskt rekord och VM-debut. Annimari Kortes säsong kunde knappast ha gått bättre.

– Men träningssäsongen var så splittrad. Jag kan bli bättre, säger Finlands nyaste häckstjärna.

Det var redan i början av juni som Korte skrällde till med kanontiden 12.93 i Lahtis. I Joensuu krossade hon det finska rekordet med grymma 12.72.

Comeback

Korte glimtade till redan förra säsongen, men det var nog inte någon som hade trott att 31-åringen skulle ta ett så stort steg framåt under den här sommaren. Inte ens hon själv.

– Jag skulle aldrig ha trott att jag kan klara mig så här bra. Det är helt otroligt att det gått så bra, säger Korte, som för ett par år redan hunnit lägga av på grund av olika skador.

Kan bli bättre

Inför VM-semifinalerna i Doha tvingades Korte nästan nypa sig själv. Det var en dröm som gått i uppfyllelse att överhuvudtaget vara där.

– Det har varit svårt att inse att det faktiskt är sant. Jag är på riktigt bra. Jag har på riktigt chanser att klara mig bra, säger hon.

– Och jag kan bli ännu bättre.

Motiverad

När friidrottsförbundet Sul belönar årets friidrottare är Korte självskrivet årets sprinter. Fastän hon haft hård konkurrens av häckkollegorna Reetta Hurske och Nooralotta Neziri.

– Jag är väldigt motiverad att träna för nästa säsong. Träningssäsongen var så splittrad att jag kan göra bättre ifrån mig bara jag får träna utan problem, säger Korte och kramar om sin ros och sitt diplom.

Skadefri

Efter ett par veckors paus har Korte redan hunnit köra i gång med träningen. Och det har gått bra.

– Baklåret har inte stört mig alls under träningarna. Förra säsongen störde det mig hela tiden. Det störde också mina tävlingar, säger Korte.

Det var under vintern som Korte drog på sig en mystisk försträckning i baklåret. Skadan besvärade henne ständigt, fastän hon medvetet höll ganska låg profil.

Besvärade hela sommaren

– Jag kunde inte alls köra sprinter på slätt underlag. Jag kunde inte heller köra häckövningar. Det inverkar direkt på hur snabbt man kan ta häckarna, så baklåret besvärade nog väldigt mycket, säger Korte.

Men efter vilopausen har baklåret alltså inte besvärat henne alls. Hon har kunnat träna helt som planerat.

– Förra säsongen var det säkert inte en enda vecka som jag kunde köra varje träningspass. Under de två månader som gått har jag inte tvingats stå över ett enda träningspass, säger Korte.

– Vilan gjorde säkert susen, men jag har också jobbat stenhårt för att stärka baklåret.

Rekordslakt

Före den här säsongen var Kortes PB 13.14. Det är förstås också en bra tid. Men 12.72 innebar en hisnande förbättring och lyfte Korte till tredje plats i årets Europastatistik. Korte är övertygad om att hon kan bli bättre om hon får vara skadefri.

– Vi tränar som förut, men med större effekt i allting. Jag har kunnat satsa mer på fysioterapi och muskelvård, vilket gjort att jag kunnat träna bättre, säger Korte.

Bättre resurser

Hon fick inte något stöd av Finlands olympiska kommitté eller Undervisningsministeriet under den här säsongen. En liten slant av friidrottsförbundet. Nästa säsong lär Korte få Undervisningsministeriets största stödbelopp.

– Det kommer säkert att bli en stor förändring och ge bättre möjligheter att träna, säger hon.

Korte bor numera i Valencia, men hon planerar att tillbringa hela januari i Sydafrika. Där ska hon träna med Nederländernas landslag.

Sydafrika

– Vi har kommit överens om att jag ska träna med Nadine Visser. Vill man gå framåt ska man träna med de bästa, säger hon och ler.

Nadine Visser var statistiketta i Europa med 12.62. I VM var Visser sexa.

Inomhussäsongens största mål är inomhus-VM i Nanjing, Kina. Men Korte har redan vänt blickarna mot nästa sommar, OS och EM.

Tätt schema

OS-finalen i 100 m häck avgörs 3 augusti 2020 i Tokyo. 25 augusti avgörs försöken i 100 m häck i EM i Paris. Däremellan är det FM i Åbo.

– OS är förstås mitt stora mål. Man hinner bara träna lite och ladda om före EM. Tycker det är lämpligt med tid, säger Korte.

Mål: medalj

I VM blev Korte utslagen i semifinalerna. I OS är nivån stenhård. I EM är förstås hennes chanser till medalj betydligt större.

– Jag har aldrig förut ens drömt om en EM-medalj, för det har varit så orealistiskt, säger Korte.

– Men nu har jag insett att det är möjligt och bestämt mig för att gå ut för att ta en EM-medalj.

Ålder: 31

Hemort: Kyrkslätt/Valencia

Förening: HIFK/FC Barcelona

Tränare: Rafael Blanquer

Meriter: tre FM-guld i junior-FM, två FM-brons (2007, 2019), FM-silver (2018) på 100 m häck. Representerat Finland i två junior-VM, två junior-EM och EM.

Rekord: 100 m häck: 12.72 (finskt rekord).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning