Kortdata visar: Konsumtionen på samma nivå som före krisen – skönhetstjänster i kapp men restaurangerna fortfarande efter

Finländarna konsumerar alltmer igen. Trots det ligger konsumtionen omkring 5 procent under nivån i juni i fjol. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Restaurangerna och frisör- och skönhetssalongerna har upplevt ett märkbart uppsving den senaste tiden. För skönhetsbranschen ligger konsumtionsnivån nu på samma nivå som i fjol.

Nordeas kortdata visar att deras kunder i Finland alltmer vågat börja konsumera igen. Konsumtionen minskade märkbart i samband med coronakrisen, men har nu enligt Nordea återvänt till samma nivå som innan coronakrisen nådde Finland.

Speciellt under vecka 22 skedde en märkbar ökning i kundernas vilja att göra nya inköp.

– Våra kunder utgör omkring en tredjedel av kortinnehavarna i Finland, så på så vis är denna statistik en rätt pålitlig indikator för landets konsumtion, säger Nordeas analytiker Kristian Nummelin.

Skillnaderna är ändå väldigt stora mellan landets olika branscher, men för bland annat restaurangbranschen ser det märkbart ljusare ut nu efter att restaurangerna åter fick öppna den 1 juni. Också konsumtionen av frisörs- och skönhetstjänster har nu nått närapå samma nivå som den här tiden i fjol.

– Restaurangernas ökade konsumtion är märkbar. Inom restaurangbranschen låg ännu i slutet av maj kortbetalningarna i restaurangerna närapå 60 procent under nivån i början av året. Under första veckan i juni var skillnaden mellan början av året endast omkring 20 procent. Men vid normal nivå är vi ännu inte.

Nummelin uppskattar att det kommer ta ett bra tag innan konsumtionen på restaurangerna når normal nivå.

– Vi har fortfarande en del begränsningar i kraft, bland annat att restaurangerna ska stänga tidigare, och det påverkar såklart också försäljningen, säger han.

Han påpekar också att trots att konsumtionen nu ligger på samma nivå som innan coronakrisen, så är den som helhet fortfarande omkring 5 procent under nivån i juni i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning