Kortare kvoter för fisket i EU

Fiskebåt på väg in i hamnen i Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. Arkivfoto. Bild: Thibault Camus/TT-AP

Osäkerheten kring brexit tvingar EU att nöja sig med kvartalskvoter för fisket i Atlanten och Nordsjön. För mycket ändå, tycker miljövännerna.

Provisoriskt är nyckelordet för de fångstkvoter som medlemsländernas fiskeministrar enades om efter en traditionell nattmangling under natten mot torsdagen.

– Det var omöjligt för oss att sätta kvoter som vanligt eftersom kommissionen samtidigt förhandlar om brexit med Storbritannien, konstaterar Julia Klöckner, jordbruksminister i ministerrådets ordförandeland Tyskland på en presskonferens efteråt.

Resultatet blev därför att nästan alla kvoter i Atlanten och Nordsjön för 2021 sätts till 25 procent av årets kvoter och dessutom bara gäller för 25 procent av året – de tre första månaderna. Orsaken är att fiskevattnen delas med Storbritannien, som hittills varit starkt skeptiska till att fortsätta att släppa in EU-fiskare på sitt område från den 1 januari 2021.

Miljöorganisationen Our Fish är samtidigt skarpt kritisk mot fiskeministrarnas beslut, både i de delade vattnen och de vatten som EU hanterar.

"EU:s fiskeministrar har i dag skrivit under för ytterligare ett år av överfiske som kommer att fortsätta förstöra havets hälsa. Dagens resultat är inte bara obegripligt. Det är skamligt", skriver Rebecca Hubbard från Our Fish i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning