Kort och kompakt då Lejonen laddar inför vårens VM

Lejonens VM-uppladdning blir annorlunda än normalt i vår. Bild: ISHOCKEYFÖRBUNDET / FHR.RU / DMITRIJ RUCHLETSKIJ

Två tredjedelar av de förberedande matcherna faller bort då Lejonens VM-lägerverksamhet förkortas rejält på grund av coronapandemin. Tränarstaben satsar på spelare i europeiska klubblag – men stänger inte dörren till Nordamerika.

Under normala år har Finlands herrlandslag i ishockey den här tiden på året gjort sig redo att starta träningslägerverksamheten inför VM. Våren 2019 då Finland vann VM-guld var resan från det första träningspasset till guldfesten i Bratislava sju veckor lång.

I år gäller ett kompakt schema: det första och enda lägret i hemlandet inleds enligt preliminära planer den 4 maj, åtta dagar senare börjar den tjeckiska EHT-turneringen varefter Lejonen styr mot Riga där VM-turneringen kör i gång för Finlands del den 22 maj.

– Vanligtvis är det ett sju veckors uppdrag med sex träningsmatcher och tre EHT-matcher före VM. I år kör vi enligt ett kortare mönster, säger förbundskapten Jukka Jalonen på en virtuell presskonferens.

– Sex matcher trillar bort. Så pass mycket måste vi ge med oss, men det hjälps inte. Det är ingen optimal situation, men alla spelare är proffsiga och kommer att kunna anpassa sig, säger Lehtinen.

11 KHL-spelare tackat ja till landslaget

Då en knapp månad återstår till den första landslagssamlingen har Jalonen och general manager Jere Lehtinen redan fått grönt ljus av elva spelare – samtliga från KHL. VM-laget 2021 kommer ha en stark europeiskt prägel. Precis som VM-guldlaget för två år sedan.

Lagbygget är ännu mer krävande än normalt.

– Vår filosofi är att vin inte räknar med NHL-förstärkningar. Men utan vidare tar vi emot spelare därifrån om någon visar intresse. Under normala säsonger gör vi en-två resor till Nordamerika och träffar spelare. Nu har vi inte hållit någon kontakt, vi ger dem arbetsro då kampen om slutspelsplatserna är som hetast. Allt efter lag missar chansen att ta sig till slutspel så är vi i kontakt med spelare. Vi utesluter inget, men förväntar oss inte något heller, säger Jalonen.

Grundserien i NHL ska enligt preliminära planer ta slut den 12 maj. Att några NHL-förstärkningar skulle ansluta till Lejonen efter den första slutspelsomgången är osannolikt, menar Jalonen.

– Det är realism att vänta på spelare vars säsong tar slut efter grundserien. Var och en kan själv kolla vilka finländare som spelar i lag som inte tar sig till slutspelet, säger Jalonen som sin vana trogen inte vill gå ut med några namn som finns på landslagets önskelista.

Karantän i Riga

Hurdana säkerhetsåtgärder som råder i Riga före VM-starten har det internationella ishockeyförbundet IIHF ännu inte offentliggjort. Sannolikt är att lagen sitter i karantän och testas aktivt före VM drar i gång – precis som i junior-VM före årsskiftet.

Truppstorleken är tre målvakter och 25 utespelare, det vill säga tre spelare större än normalt.

Finland möter USA i sin premiär lördagen den 22 maj. Gruppspelet avslutas den 1 juni med match mot Kanada. VM-finalen spelas den 6 juni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning