Kort efter Syrienbeskedet: USA kallar hem soldater från Afghanistan

Amerikanska soldater som återvänder från tjänstgöring i Afghanistan. Bilden är från 2014. Bild: TT-AP/David Goldman

USA:s president Donald Trump har beslutat att landet ska återkalla soldater från Afghanistan, uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån AFP.– Det beslutet har tagits. Ett stort antal kommer att kallas hem, säger källan.

Beskedet kommer dagen efter att Donald Trump meddelade att USA drar tillbaka soldater från Syrien.

Det finns för tillfället cirka 14 000 amerikanska soldater på plats i Afghanistan. De är där antingen i syfte att bekämpa terrorism eller på Nato-uppdrag för att stödja afghanska styrkor.

Enligt uppgift tog Trump beslutet om Afghanistan på tisdagen, då han även meddelade han kallar hem soldater från Syrien.

Tidigare under torsdagen kom beskedet att USA:s försvarsminister Jim Mattis kommer att avgå i slutet av februari. Presidentens beslut om Syrien och Afghanistan är kontroversiella och kan utlösa oroligheter i regionen.

Mattis, och ett antal militära rådgivare på hög nivå, övertalade förra året Trump om att sända ytterligare manskap till Afghanistan där talibanerna gjort framsteg. Trump sade då att hans instinkter var att dra sig ur situationen i Afghanistan.

Enligt Reuters kommer över 5 000 personer att kallas hem. Beskedet kommer samtidigt som USA driver på för att skapa ett fredsavtal med talibanerna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning