Korståget mot abort

En begravningsplats för aborterade foster i Italien. Bild: Yle

Kvällens franska dokumentär granskar abortmotståndsrörelsen, hur den är organiserad, finansierad, dess ideologiska grund, och vilka följderna är för kvinnor.

Fjärrlinjen: Förbjuder Europa aborterna? sänds i Yle TV1 13.9 kl. 22.00, repris 19.9 kl. 00.05.

Abortmotståndet växer i både Europa och USA, och finns ju även i Finland representerat på högsta politiska nivå av utrikesminister Timo Soini. Det här har redan lett till en strängare abortlagstiftning i många länder. Det som kvinnorörelsen kämpat för – kvinnans rätt att bestämma över sin kropp, hur många barn hon får, och när hon får dem, är en rättighet som allt starkare ifrågasätts.

Kvällens franska Arte-dokumentär från 2018 granskar detta abortmotstånd, hur det är organiserat, finansierat, dess ideologiska grund, och framför allt hur det tar sig uttryck i praktiken och påverkar kvinnors liv och hälsa. Dokumentären gör nedslag i länder som Portugal, Frankrike, Italien, Ungern och Ryssland, länder där inte bara abortmotståndet är starkt, utan också länder där konservativa och populistiska partier är starka. Abortmotstånd ingår ofta i ett större ideologiskt kluster av konservativa, kristna värderingar. Man vill ta kärnfamiljen med de traditionella könsrollerna till heders igen, och ser den liberalisering som skett i synen på exempelvis sexuella minoriteter som ett hot mot samhällets stabilitet. Desinformation om aborter sprids på nätet, och i Ryssland där konservativa familjevärderingar har stark medvind friar Pro Life-rörelsen till oligarkerna för att få finansiering.

I Italien, där katolicismens har sitt högsäte, är abort tillåten men vårdpersonalen har rätt att av samvetsskäl vägra utföra aborter. Enligt dokumentären är det i dag sjuttio procent av alla italienska läkare och sjukskötare som hänvisar till denna rätt. Dokumentären ger exempel på ett extremfall i Sicilien där en familj sörjer sin dotter efter att läkaren vägrade utföra en abort som de anser kunde ha räddat hennes liv. I landet har abortmotståndsrörelsen fått tillstånd att begrava aborterade foster på särskilda kyrkogårdar. För en kvinna i dokumentären kom det som en total överraskning att hennes foster har en gravsten som någon annan pyntat med gosedjur.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning