Korsström och Hertzberg får pris av De Nio

Bild: Cata Portin

Finlandssvenskarna Tuva Korsström och Fredrik Hertzberg belönas med 100 000 kronor (c 10 000 euro) vardera av det svenska Samfundet De Nio. Korsström gav i fjol ut biografin Älvan och jordanden, om författaren Mirjam Tuominen. Hertzberg utgav "Mitt språk är ej i orden": Gunnar Björlings liv och verk.

Med ett stort pris på 200 000 kronor belönas bland andra Ulrika Milles som skrivit biografin Ensamvargar : Stig Ahlgrens 1900-tal - manlighet, kärlek och litteratur.

Finlandssvenska De Nio-pristagare tidigare i år är Ralf Andtbacka (Vinterpriset) och Monika Fagerholm (Stina Aronsons pris).

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en testamentarisk donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning