Korsgrens seger –knäckte Bjørgen i Vasaloppet

Lina Korsgren vinner Vasaloppet på söndagen. Det är hennes tredje seger. Bild: Ulf Palm/TT

Tredje segern i Vasaloppet. Nytt banrekord efter att besegrat Marit Bjørgen inför miljonpublik i tv-sofforna.Det kan säkra Lina Korsgrens ekonomiska framtid:– Jag har slitigt för varenda krona i min karriär. Det är jag värd i så fall, säger hon.

Sättet Lina Korsgren vann Vasaloppet blev en omedelbar tv-klassiker som går till svensk skidhistoria.

Hon infriade inte bara de förväntningar som fanns efter den fina inledningen på säsongen i långloppscupen Ski Classics. Lina Korsgren var även den mest aktiva åkaren från första stavtaget och när Marit Bjørgen – världens största kvinnliga skidåkare genom tiderna – försökte rycka i Lundbäcksbackarna, 32 kilometer från mål, var det bara hon som orkade hänga på.

Och efter Hökberg, cirka 18 kilometer från målet ryckte hon ifrån Bjørgen och vann på tiden 3.52.08 – nytt rekord med 16 minuter.

– Jag har fått respekt för att leverera segrar. Det är inte bara åka hit och vinna, utan krävs en kraftsamling. Man måste göra jobbet både fysiskt och mentalt. Allt detta gjorde jag i dag och är så himla nöjd, säger Lina Korsgren.

Nu har hon möjligheten att kunna säkra sin ekonomiska framtid. Långloppscupen kommer framöver att hamna i större fokus. SVT ska börja direktsända loppen efter att ha tappat rättigheterna till världscupen i längd.

Privat angelägenhet

Långloppsstjärnorna kommer att bli allt mer välkända för svenska folket.

– Det är inget man tänker på här och nu. Allt detta kommer i så fall som en bonus. Nu är det bara gött att vara bäst, säger Lina Korsgren och fortsätter:

– Jag har slitigt för varenda krona i min karriär. Det är jag värd i så fall. Men jag vill egentligen inte prata om ekonomi och mina pengar. Det är en privat angelägenhet, säger Lina Korsgren, som inte har någon agent. Det arbetet gör hon själv.

Samtidigt poängterar Lina Korsgren vikten av att hela det lag, som hon varit med om att bygga upp och är det bästa laget i långloppscupen, ska få nytta av framgångarna.

– Laget är en del av mina framgångar. De pushar och har en sådan glädje, som inspirerar. Vi har i dag ett bra lag som ska bli ännu bättre, säger Lina Korsgren.

Marit Bjørgen har ett stort råd till Lina Korsgren, när hon nu växer som skidprofil:

– Det är viktigt att hon tror på sig själv och fortsätter på det spår hon är inne på. Hon har tagit stora steg.

Marit Bjørgen satte verkligen färg på sin premiärstart i Vasaloppet. Hon var helt orädd och fanns med i täten under hela loppet.

Jättemäktigt

När det återstod 32 kilometer gjorde hon ett försökt att rycka, som bara Lina Korsgren orkade hänga på. Men några kilometer senare gav sig norska skidstjärnan:–

Det kändes bra tills killarna kom. Då blev mina armar slitna, sedan var det tufft mot slutet, säger Marit Bjørgen.

TT: Blir det fler långlopp?

– Det får vi se, svarar Marit Bjørgen och skyndar vidare för att klä på sig varmt.

För Lina Korsgren var det stort att vinna över henne:

– Ja, det var jättemäktigt att besegra Bjørgen och kul för alla andra långloppstjejer att det gick. Marit Bjørgen gjorde ett bra lopp i dag. Jag tror vi får se henne igen i dessa sammanhang

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning