"Korsfäst de ansvariga" – en hel stad i Ryssland gör uppror mot sopberget

Soptransporterna till Volokolomsk har fördubblats efter att andra avstjälpningsplatser i Moskvadistriktet stängts. Bild: Oksana Jusjko

Det kallas sopupproret och har blivit rikskänt över hela Ryssland. Invånarna i staden Volokolamsk har fått nog av att det luktar ruttna ägg över hela staden och barnen får allergiska utslag.

– Mina döttrar har röda fläckar över hela kroppen och röda ögon. Och läkarna vägrar erkänna att det är sopbergets fel. De ansvariga borde korsfästas!

Maja Azenko håller sina båda sexåriga tvillingdöttrar Anna och Tatjana i handen. De har precis lämnat sjukhuset i Volokolamsk och är på väg hem. Flickornas mamma är så rasande att hon nästan har svårt att behärska sig.

– Allergiska utslag, säger läkarna. De påstår att soporna inte har något med saken att göra. Lögnare! utbrister Azenko.

Maja Azenko är rasande då hon lämnar sjukhuset med sina tvillingdöttrar Anna och Tatjana i handen från sjukhuset. Efter svavelväteläckan från avstjälpningsplatsen fick flickorna röda ögon och röda fläckar över hela kroppen. Bild: Oksana Jusjko

Natten till onsdagen läckte stora mängder svavelväte ut ur avstjälpningsplatsen Jadrovo utanför Volokolamsk, drygt 100 kilometer väster om Moskva. Ett tjugotal barn lades in på sjukhus följande dag med illamående, huvudvärk och utslag. Det ledde till en ursinnig reaktion bland invånarna. Senare på onsdagen besökte kommundirektör Jevgenij Gavrilov staden för att träffa invånarna. Han fick sina glasögon sönderslagna av en rasande folkhop och tvingades till sist sätta sig i säkerhet med hjälp av polisen. I fredags kom beskedet att han avgår.

Nadezjda Denisova och Anastasija Purdysjeva är på väg att besöka sina barn som tagits in på sjukhuset efter gasläckan. Bild: Oksana Jusjko

– Vi litar inte på de högre tjänstemännen och vi vägrar tillåta att de förvandlar vår stad till en soptipp, säger Ivan Malysjev. Bild: Oksana Jusjko

Överbelastad och misskött

Utanför sjukhuset i Volokolamsk känner vi en stickande lukt av svavel i näsan. Just i dag är lukten svag. Det finns dagar när den är så stark att hela staden stinker ruttna ägg.

– Man får huvudvärk och mår illa. Men det värsta av allt är att det påverkar våra barn. Jag vill inte att mina barn ska växa upp på det här sättet, säger Ivan Malysjev.

Han är en av tusentals invånare i Volokolamsk som deltar i det vid det här laget rikskända "sopupproret" – en hel stad kräver att myndigheterna ska göra något åt avfallshanteringen. Problemet är inte unikt för Volokolamsk. Trots att Ryssland under de senaste tio åren har moderniserats på många plan har sophantering förblivit en femte rangens prioritet.

Den överbelastade, misskötta avstjälpningsplatsen cirka fem kilometer utanför Volokolomsk har varit ett problem ända sedan Moskvadistriktet fördubblade mängden sopor som förs dit. Orsaken är att många avstjälpningsplatser i området har nått slutet av sin levnadsbana. Samtidigt har myndigheterna inte gjort några investeringar i brännverk och återvinning. I stället omdirigeras avfall till de kvarvarande avstjälpningsplatserna, som snabbt blir överbelastade och börjar stinka.

– Sopor är en enormt lönsam affärsverksamhet i Ryssland därför att man nästan inte behöver göra några investeringar för att kamma hem vinsten. Det är bara att hitta ett tillräckligt stort territorium dit avfallet kan föras och sedan dumpa det där, säger Ivan Malysjev.

Vi ville att barnen skulle få växa upp i ren natur. Och så blev det precis tvärtom! säger Natalja Simonova Bild: Oksana Jusjko

Vaktar portarna dag och natt

Han äger en privat veterinärklinik i Volokolamsk, dit han flyttade från Moskva för tio år sedan. Också Natalja Simonova är inflyttad Moskvabo – hon jobbade tidigare som konsult i Moskva och kallar sig nuförtiden downshiftare. Bägge deltar i en spretig medborgarrörelse som kräver ett slut på den ruttna stanken i staden.

– För drygt ett år sedan flyttade vi ut till Volokolomsk för att vi älskade den friska luften här. Vi ville att barnen skulle få växa upp i ren natur. Och så blev det precis tvärtom! säger Simonova.

I torsdags lovade Moskvadistriktets guvernör, Andrej Vorobjov, att mängden avfall som körs till Jadrovo ska halveras. Invånarna litar inte på några löften utan vaktar nu portarna till Jadrovo avstjälpningsplats dag och natt.

– Vi kommer inte att ge oss förrän myndigheterna har åtgärdat problemet. Dessutom planerar de att öppna en andra avstjälpningsplats utanför Volokolomsk och det vägrar vi gå med på. Vi står här tills de överger projektet, säger Oleg Semjonov.

Han ingår i en grupp frivilliga som dygnet runt bevakar portarna till avstjälpningsplatsen. Inne på området står bussar med soldater ur Rosgvardija, Rysslands nationalgarde. Det står klart att myndigheterna är rädda för att det så kallade sopupproret övergår i handgripligheter.

– Vi kommer inte att ge oss förrän myndigheterna har åtgärdat problemet, säger Oleg Semjonov. Bild: Oksana Jusjko

"Korruption bakom problemet"

För Oleg Semjonov är det viktigt att visa sin solidaritet med president Vladimir Putin.

– Det här är ingen proteströrelse mot Putin. Större delen av oss stöder hans politik. Men vi litar inte på de högre tjänstemännen och vi vägrar tillåta att de förvandlar vår stad till en soptipp, säger Semjonov.

Alla vi talar med säger samma sak: Problemet handlar i grund och botten om korruption.

– De dominerande avfallsföretagen i Ryssland vill inte investera i återvinning eller brännverk, konstaterar Ivan Malysjev. Det är mycket enklare för dem att dumpa soporna och kamma hem vinsten. De bevakar svartsjukt marknaden och släpper inte in några nya aktörer. Och tjänstemännen låter dem hållas eftersom de själva får stora summor under bordet av de här företagen.

En grupp frivilliga bevakar nu dag och natt portarna till misskötta och överbelastade Jadrovo avstjälpningsplats (som syns i bakgrunden). De övervakas i sin tur av polisen som fruktar att sopupproret kan övergå i handgripligheter. Bild: Oksana Jusjko

År 2017 stängdes en av de största avstjälpningsplatserna utanför Moskva i staden Balasjicha. Det skedde efter att invånarna hade klagat direkt till Vladimir Putin i hans ring in-show samma år. Flera andra äldre avstjälpningsplatser har stängts, vilket innebär att trycket på de kvarvarande har ökat.

Enligt ryska naturvårdsverket Rosprirodnadzora återvinns bara 5-10 procent av avfallet i Ryssland. Om tre år kommer alla avstjälpningsplatser i Moskvaområdet att vara fulla.

Myndigheterna i Moskvaregionen planerar nu att bygga fyra brännverk för avfall och 13 avfallsverk som ska sortera och återvinna avfall.

Källa: Vedomosti

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning