Körsbärsträden samlade stora folkmassor i Hertonäs på lördagen – trots coronarestriktionerna

Stora folkmassor samlades i Kasberget i Hertonäs under lördagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

En rosa glöd syns på många ställen i Helsingfors för tillfället. Körsbärsträden har slagit ut i blom, något som stadsbor förevigar på Instagram.

De vackra blommorna hittar du bland annat vid Havsparken, vid Tokoistranden och inte minst i körsbärsparken i Kasberget i Hertonäs. På grund av de officiella coronarestriktionerna är Kasnässällskapets årliga hanamifest inställd. Hanami är japanska och betyder "att beskåda blommor". På önationen har körsbärsblomman en betydande plats i kulturen och den årliga blomningen räknas som en betydande högtid.

Trots att festligheterna i Kasberget var inställda samlades stora mängder människor för att se på träden under lördagen. Eftersom inget evenemang ordnades fanns det inte grunder för polisen att ingripa, berättar Kasbergssällskapets ordförande Emilia Packalén.

– Det är jättemycket människor i parken just nu. Jag var i parken kring 12-tiden och då var det helt fullt med folk. Jag kan ju inte exakt säga, men nog skulle jag säga att det var över tusen personer redan på förmiddagen, sade Packalén vid 16.40-tiden på lördagen.

I Finland gäller fortfarande regeln att högst tio personer får samlas samtidigt. Från och med den 1 juni höjs gränsen till 50 personer.

En trast gömmer sig bland de pigga körsbärsblommorna i Havsparken i Helsingfors. Bilden är tagen den sjunde maj. Bild: Dann Pettersson

Polisen har patrullerat vid parken och hjälpt med trafiken. Många har kommit med egen bil, berättar Packalén.

– Varken vi eller polisen kan göra något åt de stora folkmassorna, eftersom vi inte ordnar något och det går inte att förbjuda folk från att röra sig utomhus, säger Packalén.

Ännu finns det tid

Blomningen är i full gång och ännu finns det tid att se de färggranna trädkronorna. Packalén uppmanar besökare att inte planera besök i helgen.

– Just nu är blomningen i full gång och alla knoppar har öppnats. Bara det inte kommer något ösregn så tror jag man hinner man se blommor hela nästa vecka. Man kan gärna besöka parken tider då det inte är alltför mycket människor, säger hon.

Träden blommar ungefär en vecka, men det är vädret som avgör, berättar Packalén.

– Hur lång blomningstiden är beror hemskt mycket på vädret. Det första trädet har blommat i snart två veckor, vilket har varit möjligt eftersom det har varit såpass svalt. Då det blåser hårt börjar kronbladen att lossna och så fort det kommer ett hårdare regn lossnar de.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning