Körsbärsträd, dikter och kontroversiell konst – hundraåriga Finland fick hundratals presenter

Sveriges gåva till Finland var den omtalade skulpturen Free fall utanför Hanaholmen i Esbo. Bild: Jakke Nikkarinen/Studio Skaala

När dammet nu lagt sig efter jubileumsåret är det dags att tömma presentbordet. Och presenter blev det minsann.

Det lär inte ha gått någon förbi att Finland i fjol firade 100 år av självständighet. Och som man kunde förvänta sig fick födelsedagsbarnet många presenter från sina utländska vänner.

Gåvorna kom i alla former, men en utväg många länder valde var att skänka konstverk eller annat med kulturanknytning. Till exempel donerade alla nordiska länder konstföremål av olika slag. Islands present var en glasskulptur av konstnären Hreinn Friðfinnsson och Danmark gav ett exemplar av formgivaren Finn Juhls kända Chieftain chair-stol. Båda konstverken hittas på kulturcentret Hanaholmen i Esbo.

De norska planerna på att ge Finland en sju meter högre topp på Halde fjäll gick i stöpet i och med Norges grundlag som inte tillåter att riket delas upp. Norge kommer i stället att skänka ett konstverk av en tillsvidare okänd konstnär. Det ska levereras senare i år. Även det ska ställas ut på Hanaholmen.

– Vi fick mycket konst, det är en bra gåva som alltid fungerar, säger generalsekreteraren för Finland 100-projektet Pekka Timonen.

Ingen vedertagen praxis

Sveriges present, konstverket Free fall utanför Hanaholmen fick stor synlighet och orsakade också en hel del polemik, bland annat på HBL:s insändarsidor. Många undrade om symboliken i den fyra meter höga bronsstatyn av en flyboardåkande kvinna med sprutande fontän passar ihop med hundraårsjubileet.

Utöver konstverket skänkte Sverige också pengar till en gemensam storsatsning i skogsforskning.

– Det finns ingen vedertagen praxis vad gäller jubileumsgåvor stater emellan. Men olika länder och kulturer har olika seder som också syns i presenterna Finland fick. Om länder har nära relationer eller gemensam kultur kan det synas, som till exempel Sveriges bidrag till den gemensamma skogsforskningen, säger Timonen.

Dikt av Chile

Bland de mera originella gåvorna kan man lyfta fram bland annat Japans tio körsbärsträd som planterades i den japanskt inspirerade parken i Kasberget i Helsingfors. Chile i sin tur lät översätta en dikt av Gabriela Mistral om finskt hjältemod från 1940.

– Dikten var verkligen ett roligt påhitt av Chile. Det var en kul idé som dessutom har ett starkt samband till Finland. En god gåva, säger Timonen.

Jubileumsåret hedrades också i form av statsbesök av flera länders statschefer, däribland statschefer från Ryssland, Italien, Ukraina och Island. Storbritanniens prins William kom också på besök. De nordiska ländernas kungligheter var för första gången på en gemensam visit till Finland.

Finland mottog också flertalet icke-materiella gåvor, något som avspeglar dagens tidsanda, säger Timonen. Till dessa hör bland annat olika kulturevenemang, konserter och konstutställningar. Danmark uppförde baletten Snödrottningen, Ukraina ordnade en konstutställning i Musikhuset, Estland hyllade Finland med opera och balett och den ryska Bolsjojteatern gästade operafestivalen i Nyslott med operan Jolanta.

257 gåvor

Födelsedagsbarnet Finland kan inte sägas ha blivit utan presenter. I Utrikesministeriets lista över gåvor till Finland finns sammanlagt 257 punkter och varje punkt är en separat gåva eller en jubileumshälsning. Med på UM:s lista finns också alla blåvitt upplysta byggnader runtom i världen och hälsningar i mindre skala, till exempel USA:s vicepresident Joe Bidens videohälsning.

– Den viktigaste presenten var kanske ändå att alla förväntningar som lagts på jubileumsåret uppfylldes. Finlands nationella profil fick ett rejält upplyft, vi är världens lyckligaste folk och ekonomin fick ett uppsving – alla de här sakerna beror säkert delvis på jubileumsåret.

Uppdaterad 2.5.2018 07.56: Korrigerade stavningen av Finn Juhls namn.

Sverige: Konstverket Free fall på Hanaholmen och storsatsning i gemensam skogsforskning.

Norge: Konstverk senare i år.

Danmark: Chieftain chair-stol och baletten Snödrottningen.

Island: Konstverk i glas.

Estland: Estland-Finland 200 år opera- och balettgala.

Nederländerna: Förädlad tulpansort som fick namnet Finland 100.

Ungern: Ett piano som den tidigare Sibelius-Akademistuderanden Gergely Bogányi konstruerat.

Ryssland: Bolsjojteaterns Jolanta-opera i Nyslott.

Ukraina: Konstutställning i Musikhuset.

Japan: Tio körsbärsträd.

Chile: Gabriela Mistrals dikt om Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning