Korsbandet av – Pitkämäki drömmer ändå om EM

Tero Pitkämäki har inte gett upp hoppet om att delta i EM i Berlin. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tero Pitkämäkis knä är i dåligt skick.

Det såg illa ut när spjutvärldsmästaren Tero Pitkämäki skadade knät i Paavo Nurmi Games i tisdags - och själv befarade han det värsta. En magnetundersökning visar att skadan är till och med värre än han fruktat. Det främre korsbandet är av i vänstra knät, alltså i stödfoten.

– Det var en liten överraskning att främre korsbandet var av. Jag hade väntat mig en skada i sidoledbandet, säger Pitkämäki.

– Jag tänkte direkt att säsongen är över. Men läkaren sade att jag inte behöver slänga yxan i sjön. Det finns en liten chans att jag kan börja med kastträning efter 2-3 veckor av rehabilitering. Jag bara lyssnade med mun öppen av häpnad.

Ett avslitet främre korsband kräver operation och en lång rehablitering, men enligt ortoped Harri Panula kan Pitkämäki delta i EM i Berlin i augusti och låta operera knät först i höst. Men det förutsätter att rehabiliteringen går problemfritt.

– Pitkämäkis knä och benets muskulatur är i utmärkt skick. Han kan inleda rehabiliteringen utan tilläggsvikter omedelbart,säger Panula.

– Med rehabiliteringen förstärker han ytterligare musklerna kring knät. Om det lyckas att tejpa knät på ett bra sätt finns det ingen orsak varför Pitkämäki inte skulle kunna fortsätta sin säsong och kasta i EM i Berlin.

Knäskadan väcker dock frågor om Pitkämäkis, 35, framtid. En operation och en lång rehabilitering kan innebära slutet på hans magnifika spjutkarriär.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning