Korruptionsmisstanke inom Vandapolitiken till åtalsprövning

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Centralkriminalpolisen har avslutat förundersökningen i ett misstänkt fall av korruption inom lokalpolitiken i Vanda.

Nu är det upp till åklagarämbetet i Östra Nyland att avgöra om åtal väcks.

Tre personer är misstänkta. Brottsrubriceringarna är muta, missbruk av tjänsteställning samt grovt givande av muta.

Justitieminister Antti Häkkänens (Saml) tidigare specialmedarbetare Tapani Mäkinen (Saml) är en av de misstänkta. Han berättade för ett knappt år sedan att han är föremål för en utredning som gäller mut- och tjänstebrott.

Mäkinen sade upp sig från sitt jobb på grund av polisutredningen. På måndagen sade han till STT att han är oskyldig och att han i detta skede inte i övrigt kan kommentera fallet.

Polisen vill inte gå ut med de misstänkas namn i offentligheten och inte heller vill man från ordningsmaktens sida berättade vem som är misstänkt för vad.

Mäkinen har tidigare berättat att en för honom okänd person år 2015 gjorde en polisanmälan om honom och att polisen efter det inledde en utredning.

Polisen är förtegen om utredningen. Utredningsledare Ari Juottonen, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen, konstaterar att han inte vill kommentera några detaljer i utredningen. Att fallet utretts i flera månader går han däremot med på att avslöja.

– Detaljerna klarnar senast då åtalet blir offentligt, säger Juottonen till MTV3.

Mäkinen har suttit i Vanda stadsfullmäktige sedan 1989 och åren 2009-2017 fungerade han som ordförande för stadsstyrelsen.

Mäkinen har också gjort två perioder som riksdagsledamot.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning