Korruptionsexpert: Banksektorn är misslyckad

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande för Transparency International Sverige. Bild: TT/Christine Olsson

Avslöjandena om penningtvätt i Nordea är bara ett i raden av liknande fall.– Det är skandal att våra storbanker håller på det här sättet, säger Jakob König på Sveriges konsumenter.

Den senaste läckan kommer bara veckor efter avslöjandet om att mångmiljonbelopp misstänks ha tvättats genom svenska Swedbank, med koppling till den stora Danske Bank-härvan.

– De här upprepade avslöjandena tror jag tär enormt på folks förtroende. Det skedde ju för några år sedan men vi vet ju inte vad som pågår just nu, säger Jakob König expert på finansiella tjänster på intresseorganisationen Sveriges konsumenter, till TT.

Hur bankens kunder bör agera vid sådana här avslöjanden är upp till var och en, säger König. Men är man missnöjd kan man ta kontakt med sin bank och uttrycka det, och därefter överväga att byta till en annan bank.

– Alla de stora bankerna är kopplade till penningtvätt och skatteflykt de senaste åren så det börjar bli svårt att undvika. Man får leta bland mindre banker helt enkelt.

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i organisationen Transparency International Sverige, säger att de senaste avslöjandena tyder på att hela banksektorn har misslyckats, eftersom det handlar om så stora aktörer som inte klarar av att följa krav enligt regelverk. Det är bankernas ansvar att tillsätta kompetens och resurser för att möta gällande regelkrav.

Hellre ja än nej

Anledningen till att bankerna inte agerar tror Brown är att konsekvenserna efter avslöjanden om penningtvätt blir så ringa.

– I och med Nordea nu hoppas jag att vi ser ett ordentligt regimskifte och en faktisk förändring. Men det behövs en gemensam ansträngning från flera aktörer så som Finansinspektionen och Svenska Bankföreningen.

Utöver skärpt tillsyn och strängare påföljder krävs det en förändrad affärskultur hos bankerna för att komma till rätta med problemet, enligt Jakob König.

– Det har inte varit glasklart från bankens sida att detta är affärer vi inte ska delta i. Det har gjort att den som sitter med beslutet om man ska släppa igenom en transaktion har haft en tendens att lockats till att säga ja snarare än nej eftersom banken då tjänar pengar, säger han.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning