Korruption och inkompetens leder till dödsbränder i Ryssland

Sorg och förstämning i Kemerovo efter branden i ett varuhus där många barn omkommit. Bild: EPA/Alexander Patrin

Fruktansvärda dödsbränder har återkommit i Ryssland ända sedan början på 1990-talet då Sovjetunionen föll samman. De flesta förenas av två gemensamma faktorer: Korruption och inkompetens.

MOSKVA – Jasså en brand i ett köpcentrum? Jag jobbade i ett köpcentrum i Moskva fram till i fjol. Vi hade bränder vartenda år.

Det är taxichaufförens första reaktion när jag ber honom sätta på radion för att lyssna på nyheterna om branden i Kemerovo. Han påstår att bränderna var ett illdåd av konkurrenter. Men den vanligaste orsaken till den här sortens olyckor i Ryssland är inte mordbrand. Det är korruption.

Köpcentret i Kemerovo öppnades 2013 och borde ha varit utrustat med alla de senaste tekniska säkerhetslösningarna. Men i en stor del av alla nybyggen som görs i Ryssland går man konsekvent in för de billigaste modellerna för allt från byggmaterial till elinstallationer.

Det beror dels på girighet, men inte bara det.

En rysk företagare som vill öppna en lokal – köpcentrum, affär, frisersalong – måste lägga undan stora summor pengar för att betala mutor till alla myndigheter och deras avknoppade företag som gör täta säkerhetsinspektioner. Den ryska oppositionspolitikern Gennadij Gudkov skriver i sin blogg på Echo Moskvy att företagarna står inför två val: betala mutor direkt till tjänstemännen eller vägra och istället betala enorma inspektionssummor till företag med fullmakter som de har fått av myndigheterna.

Nu genomför Echo Moskvy en omröstning om huruvida Putin är skyldig till branden eller inte. För 9 år sedan när över 150 människor dog i en fruktansvärd brand på en nattklubb i Perm sade Putin att Ryssland befinner sig i en ond cirkel när det gäller brandsäkerhet. "Om man ger säkerhetsmyndigheterna större makt växer korruptionen. Om man minskar byråkratin för företagarna blir de bara ännu mer ansvarslösa."

Det allmänna säkerhetsmedvetandet är fortfarande på en usel nivå i Ryssland. En orsak till den höga dödssiffran i Kemerovo var att barnen inte ens kunde komma ut ur biosalongerna. Dörrarna var låsta och en pappa som försökte visa vägen för brandmännen fick beskedet att de skulle ta hand om biosalongerna senare eftersom de först måste släcka en annan eld.

– Då var barnen fortfarande levande. Innan dess hade min dotter ringt och ringt. Jag försökte ta mig dit men det var omöjligt på grund av röken. När brandmännen kom talade jag om för dem att barnen fortfarande var levande. Men de sade att de måste göra allt i rätt ordning. Mina flickor brändes levande på grund av att de måste göra allt i rätt ordning, berättar pappan Aleksandr Lillevjali till Meduza.

Han förlorade tre döttrar i branden – de två äldsta elva och den yngsta fem. Den totala dödssiffran har nu fastställts till 64 personer.

Då över 150 personer dog på den brinnande nattklubben i Perm 2009 var det många som helt enkelt inte kunde hitta ut. Inga upplysta skyltar visade vägen till nödutgången.

När jag själv bor på hotell kollar jag alltid var nödutgångarna finns och framför allt – att de inte är låsta. De gånger jag har bråkat med hotellpersonal i Ryssland om låsta nödutgångar är oräkneliga.

I Petrazavosk bodde jag en gång på ett tiovåningarshotell som hade låst alla dörrar till trapporna. Det enda sättet att ta sig ut var med hissen.

– Ni måste låsa upp dörrarna till trappan, sade jag till receptionisten. Man kan inte använda hissen vid brand.

– Om ni är så orolig kan vi låsa upp dörrarna uppe på er våning, var receptionistens oförglömliga svar.

Jag bodde på femte våningen och hon tyckte alltså att det räckte med att låsa upp dörrarna där – men inte hela vägen ner.

På köpcentret i Kemerovo fungerade inte alarmsystemet. Senare visade det sig att en av väktarna hade stängt av det när han fick veta att en brand hade brutit ut. Han är nu efterlyst som en av de misstänkta för att ha orsakat katastrofen.

Enligt Gennadij Gudkov är larmsystemen i Ryssland ofta inte kopplade till något centrallarm.

Om lokalen inte har sitt eget larmsystem som går till de egna vakterna kommer brandkåren att anlända först när de ser röken. I Kemerovo stod folk på taket och ropade efter hjälp i 40 minuter.

Nu talar även Kremls höga tjänstemän om att Ryssland måste göra något åt den svaga säkerhetskulturen.

– Hur vi förhåller oss till säkerheten är den avgörande orsaken till alla dessa bränder, säger barnombudsmannen Anna Kuznetsova.

År 2007 brann 62 personer inne i en fruktansvärd brand på ett åldringshem i Krasnodar-distriktet i södra Ryssland. En orsak till det höga antalet dödsoffer var att det inte gick att öppna fönstren.

De var låsta och ingen visste vem som hade nyckeln.

Anna-Lena Laurén Medarbetare i Ryssland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning