Korrespondentens Stockholmstips för höstlovet

Stockholm har ett enormt utbud under höstlovet. Bild: Mostphotos

För den barnfamilj som har upplevt Junibacken, Vasaskeppet eller är trött på taxfreebutikerna på Västerlånggatan ges här en del tips som inte står i turistbroschyrerna.

Höstlovet i Finland och i Sverige krockar inte med varandra, men var ändå förberedd på att veckosluten i den kungliga huvudstaden är packade med folk.

Om man söker sig lite utanför de största turiststråken inne i centrum så är det ändå mest stockholmare man stöter på. Här har ni ett urval av tips för olika aktiviteter. En del kostar, andra är gratis.

För skivälskaren

Stockholm är en fantastisk stad för den som gillar inspelad musik. Det finns ett otal skivaffärer som säljer begagnad vinyl eller cd-skivor. Den mest kända är kanske Pet Sounds (Skånegatan 53) på Södermalm där det går att hitta vilka rariteter som helst. Men de är också snabba på att plocka in nytt material. Pet Sounds har funnits sedan 1979 och är i dag ett vardagsrum för musiker och musikälskare.

Södermalm är annars också något av ett mecka för vinylkonnässören. Nere vid Hornstull finns Mickes skivbutiker. De är faktiskt två och finns på båda sidor av Långholmsgatan (Långholmsgatan 13 och 20). Den ena är specialiserad på rock, pop och jazz medan den mindre har mera reggae, hiphop och soul.

Runt hörnet från Mickes finns MJ Retro (Hornsgatan 153) som inte bara säljer skivor utan också retroprylar.

Det gör också Nostalgipalatset i Vasastan (S:t Eriksgatan 101) som anses vara den största butiken för secondhandskivor. Även om man inte är intresserad av att lägga ut pengar på vinyl så lönar det sig att gå in i palatset för att titta på all den memorabilia, de fina filmaffischerna och leksakerna som finns i affären.

Vasastan, runt S:t Eriksplan är den andra huvudpunkten för skivälskaren. Den seriösa samlaren tar sig till Golden Oldies shop (S:t Eriksgatan 96) som är specialiserad på allt från 1950-talet till 1980-talet.

En bit ifrån finns Record Hunter (S:t Eriksgatan 70) med ett stort utbud på över 30 000 lp-, cd- och dvd-skivor. Butiken har funnits sedan 1977 och lär vara Stockholms äldsta för samlare.

För den coola jazzälskaren rekommenderas Andra jazz (Rödabergsgatan 9). De verkliga rariteterna kan gå för närmare 3 000 euro.

Det finns ett flertal andra skivaffärer både på Södermalm och i Vasastan och givetvis på andra håll i Stockholm. Gamla stan har tre stycken Go to hurry records (Yxsmedsgränd 4) som är uppdelad i två delar, en för cd-skivor, den andra för vinyl. Här är inriktningen musik från 1965–1975.

De andra två är Vintage Violence Record store (Kindstugatan 6) som säljer "prog, psych, metal, kraut, jazz, post and wave" som de själva säger.

Och förstås Sound Pollution (Stora Nygatan 18) för dem som vill ha tyngre musik eller titta på sina skosnören och inte bryr sig om att fippla med begagnade skivor.

Observera att ägarna till skivaffärerna ofta är morgontrötta och de flesta öppnar först mellan 11 och 12.

För serieälskaren

Den som gillar serier har också en mängd affärer att gå till. Staffars serier (Bellmansgatan 26) på Söder är en favorit för många. Bland annat den svenska serietecknaren Martin Kellerman har förlagt en av Rockyserierna där.

I Gamla stan finns två populära affärer: Sveriges äldsta som heter Serieboden (Västerlånggatan 26-28), ingången är från Sven Vintappares gränd och Comics Heaven (Stora Nygatan 23).

Vid Odenplan ligger Serier & Sånt (Upplandsgatan 87) där man kan hitta det mesta av svenska serietecknare men också till exempel manga på svenska.

Seriebutikerna öppnar också först mellan 11 och 12.

Klicka på punkterna och namnen.

Secondhand- och vintagekläder

Lisa Larssons Second hand (Bondegatan 48) på Söder är den person och butik som anses ha startat försäljningen av kläder i andra hand.

På Hornsgatan på Södermalm finns ett stort antal affärer där man kan köpa begagande kläder. Bild: Mostphotos

Andra populära affärer är Judiths second hand (Hornsgatan 75) där utbudet både är inlämnat av privatpersoner och sådant som ägarna själv har köpt i Europa. Värt att kolla är också Herr Judit (Hornsgatan 65) där tröjorna är ordnade enligt färg med förslag till accessoarer.

För den trendmedvetna med ett gott hjärta är Humana Second hand rätt ställe. I Stockholm finns det två affärer, den ena vid Mariatorget (Timmermansgatan 23), den andra på Norrmalm (Gamla Brogatan 26). Gott hjärta? All vinst går till välgörenhet.

Beyond retro har också två affärer i Stockholm och dessutom några stycken i Storbritannien. Den ena finns på Söder (Brännkyrkagatan 82) alldeles vid Zinkensdamms tunnelbanestation. Den andra finns i centrum (Drottninggatan 77) med över 14 000 secondhandplagg till salu.

Det här är bara en bråkdel av dem som finns. Det lönar sig att göra en sökning på internet.

Museer för alla

Stockholm har ett fantastiskt utbud av museer. Om man kommer till Stockholm med de röda båtarna finns Fotografiska (Stadsgårdshamnen 22) på vägen in till Slussen. Just nu pågår utställningen Nude där bara kvinnliga fotografer deltar och Cooper & Gorfer "konstnärsduon Cooper & Gorfer riktar kameran mot en grupp unga kvinnor, vars liv har påverkats av påtvingad migration, och undersöker vad det innebär att förlora sin identitet." Fotografiska har också en helt fantastisk restaurang högst uppe där man kan äta sig mätt eller bara ta en kaffe och bulle. Det lönar sig att boka en tid åtminstone på veckosluten för att få plats.

Anlöper man Stockholm med de vita färjorna är det bara att gå till tunnelbanestationen vid Gärdet och sedan åka in till Gamla stan eller Slussen.

På Stockholms stadsmuseum kan man följa med föebilden för Ulla Winblad på horbal under Bellmans tid. Bild: Mostphotos

Vid Slussen finns Stockholms stadsmuseum (Ryssgården 146) där pågår utställningen Mitt liv som Ulla Winblad, hon som var Bellmans nymf och prästinna vid Bacchi tempel i Fredmans epistlar. Hon hette egentligen Maria Christina Kiellström och kallades Maja Stina.

I Gamla stan finns Nobelmuseet (Börshuset vid Stortorget 2) där utställningen om Nobelfesten pågår som HBL skrev om den 20 augusti. Nobelmuseet är litet och bara öppet torsdag till söndag så det lönar sig att boka tid för att besöka det. Ett protips: museet har en alldeles fantastisk bistro där man kan äta gott.

Om man inte vill gå in till Slussen lönar det sig att ta färjan Emelie från Masthamnen till Djurgården. Färjan går en gång i timmen och fördelen är att man inte behöver ta sig runt hela stan för att komma ut till museerna. Från andra hållet tar man tunnelbanan antingen till Östermalms torg eller en rask promenad på ett par kilometer över Ladugårdsgärdet till Djurgården.

På Djurgården finns inte bara Vasamuseet och Junibacken utan en mängd andra museer bland annat Skansen och det nya museet Vrak. Bild: Mostphotos/Peter Nordahl–IBL Bildbyrå

Här finns alla museer man kan tänka sig: Vasa, Abba, Skansen, Nordiska, Viking, Tekniska, Sjöhistoriska, Etnografiska, Polis, Snus och Tändstickor, Riksidrotts, Biologiska, Sprit och det nyaste museet i Sverige nämligen Vrak. HBL skrev om museet inför öppningen den 22 september.

Två tips på museer som inte finns på Djurgården men ganska nära är: Armémuseum (Riddargatan 13) mitt på Östermalm. Det är öppet alla dagar utom måndagar, entrén är gratis och det riktar sig inte bara till den som är avdankad arm och grå.

Ett annat tips är Medeltidsmuseet (Strömparterren 3) nedanför Riksdagshuset som är uppbyggt kring Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet. Också fri entré och parken Strömparterren är intressant för det faktum att när arbetarklassen historiskt sett rörde sig i Humlegården och de finare stockholmarna flanerade i Kungsträdgården så var Strömparterren stället där de kunde mötas.

Udda tips

Stockholm har tre platser på Unescos lista över världsarv: Drottningholm, vikingastaden Birka och Skogskyrkogården. Ett tips är att ta gröna tunnelbanelinjen ut till Skogskyrkogården som är en begravningsplats där det är lugnt och där begravningsplatsen och arkitekturen är en helhet.

En lugn oas är Skogskyrkogården strax utanför centrala Stockholm. Skogskyrkogården är ett av Stockholms tre världsarv. Bild: Mostphotos

Stockholms yta består till 40 procent av grönområden som till exempel Ladugårdsgärdet, Hagaparken som grundades av Gustav III, Tantolunden på Söder, Rålambshovsparken på Kungsholmen och Vitabergsparken högt upp på Södermalm.

Ta en kaffe och kanelbulle på Café Ritorno (Odengatan 80) och titta på en Stockholmskarta. Vid Eastmaninstitutet (100 m bort) där filmen Mannen på taket hade sin final och på Observatoriegatan fanns Karlsson på takets hem ungefär 200 meter från kaféet.

Gå till Rönells antikvariat (Birger Jarlsgatan 32) som är ett av de få stora antikvariaten som finns kvar.

Kolla in det relativt nyrenoverade Kulturhuset (Sergels torg). Utsikten över Stockholms centrum från restaurangen högst uppe är hisnande.

Västerbron mellan Kungsholmen och Södermalm stod klar 1935 och erbjuder en fantastiskt utsikt över den kungliga huvudstaden. Bild: Mostphotos

Gå över Västerbron mellan Kungsholmen och Södermalm. På tal om fantastiska utsikter och där uppe förstår man hur Stockholm är byggt mellan alla öar. Det finns faktiskt en bro som inte alls syns. Det är Sveabron som finns under korsningen Sveavägen-Odengatan.

Och Gröna Lund, nöjesparken har bara öppet under veckosluten på hösten så det gäller att pricka in höstlovsresan till det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning