Korpelas klubbadress ett orosmoment

Utan klubb. Tinja-Riikka Korpela saknar en arbetsgivare för tillfället. Bild: Martti Kainulainen

Israel borta ska inte vara något annat än ett mellanmål på vägen mot det stora testet mot Spanien i april. Ett par orosmoln ligger ändå och lurar över de finska damerna. Faktumet att förstamålvakten Tinja-Riikka Korpela står utan klubb och att väldigt många spelare reser till Tel Aviv med avsaknad av matchtempo i benen.

VM-kval

– Allt annat än nio poäng efter tre matcher är en missräkning. Men det betyder inte att vi kan åka ner till Israel och tro att vi kan promenera oss till en trepoängare. Men gör vi det vi ska vinner vi, säger landslagstränaren Anna Signeul.

I förhandsspekulationerna var det Spanien som skulle hålla i taktpinnen i gruppen med Österrike och Finland som utmanare. Signeul var på plats och såg då Spanien tvålade till Österrike med hela 4-0.

– Spanien spelade fantastisk fotboll och var helt överlägsna. Klasskillnaden var överraskande stor. Om det sedan beror på att Österrike tappat eller att Spanien gått framåt vet jag inte men visst blev jag imponerad av Spanien.

Spanien kommer till Finland i april. Matchen spelas på gräs i Tammerfors.

– Vi tror att det underlaget kan ge oss en liten fördel i och med att de kanske inte förmår att hålla uppe ett så ruskigt tempo som de ibland mäktar med.

Före det ska ändå gruppens "strykpåse" Israel besegras. I november blev det 4-0 i Helsingfors.

Vad talar för att Israel bjuder på bättre motstånd nu?

– Två saker. Att vi har många spelare som saknar matchtempo i kroppen och att den israeliska ligan kör på för fullt. Det är den stora skillnaden jämfört med mötet i november.

Hur syns avsaknaden av matchtempo i träningsupplägget?

– Vi har lyckligtvis Anne Mäkinen som fystränare och hon är otroligt bra. En del spelare kanske är lite nertränade just nu och med dem har Anne snackat om att de ska släppa lite på gasen. Vi behöver fräscha ben mot Israel. Energin är en grundpelare i vårt spel. Då vi tränar ska vi göra det effektivt men hela tiden fokusera på att det inte blir för hård belastning.

Målvakt utan klubb

Emma Koivisto, Ria Öling, Juliette Kemppi och så Korpela står utan kontrakt just nu. Kemppi är redan mer eller mindre klar för Lilleström men i fallet Korpela kan det finnas skäl till en viss oro. Korpela är en världsmålvakt som tål att jämföras med nästan vilken målvakt som helst i världen. Men då hon i december meddelade att hon bryter kontraktet med Bayern München vid årsskiftet är hon nu alltså klubblös.

Det hela började med att Korpela i fjol meddelade att säsongen 2017-2018 blir hennes sista i klubben. Något som snabbt fick konsekvenser då hon mer eller mindre omgående tappade sin plats som förstaval mellan stolparna. Och då hon inte fick spela ville hon sedan i december bryta kontraktet, något Bayern inte hade något emot.

Nu är hon hemma i Uleåborg för att sondera terrängen. En grym cv till trots är det inte alldeles enkelt att hitta en ny klubb.

– Det är nu bara så att många klubbar hellre sätter pengar på en anfallare än en målvakt. Därför är "Tinnis" situation lite besvärlig just nu. Alla vet hur bra hon är och jag hoppas att hon snart hittar en passande klubb åt sig, säger Signeul.

Tinja-Riikka Korpela -

Paula Myllyoja FC Honka

Kreeta-Liisa Yli-Säntti LB 07

Anna Auvinen FC Honka

Tuija Hyyrynen Juventus FC

Emma Koivisto -

Natalia Kuikka Florida State University

Katarina Naumanen HJK

Anna Westerlund Lillestrøm SK

Tiia Peltonen PK-35 Vantaa

Olga Ahtinen Brøndby IF

Emmi Alanen Vittsjö GIK

Adelina Engman Kopparbergs/Göteborg FC

Sanni Franssi Juventus FC

Nora Heroum Brescia Calcio Femminile

Tia Hälinen AC Sparta Praha

Julia Tunturi Eskilstuna United

Ria Öling -

Vilma Hakala HJK

Kaisa Collin PK-35 Vantaa

Jenny Danielsson Åland United

Juliette Kemppi

Linda Sällström Vittsjö GIK

Tabellen:

Spanien 3 3 0 0 12- 1 9

Österrike 3 2 0 1 6- 4 6

Finland 2 2 0 0 5- 0 6

Serbien 4 1 0 3 3- 7 3

Israel 4 0 0 4 0-14 0

Gruppettorna går till VM i Frankrike sommaren 2019 medan de fyra bästa grupptvåorna gör upp om ytterligare en plats i slutspelet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning