Körlektioner med fake news

Att lära sig köra i London är en utmaning, men när körlektionerna kryddas med politiksnack blir eleven genast mera avspänd.

"Ease up, ease up", säger Tracey. Jag kör mot rondellen och trycker ner bromsen.

"Nej, nej bromsa inte, lätta på gasen."

Det kommer en bil från höger, jag har ingen aning om jag ska stanna eller köra. Jag svänger ut i rondellen. "Nej, nej", säger Tracey igen.

Jag har börjat ta körlektioner i London. Efter snart tio år i Storbritannien känns det som om det är dags att lära sig att köra på "fel" sida av vägen.

Jag tog mitt körkort i Jakobstad. Jag trodde länge att jag aldrig skulle kunna lära mig köra i en stad där det finns 2,5 miljoner bilar, en massa bussar, cyklister, trafikljus och rondeller. Nu försöker jag anamma en mer positiv inställning.

Tracey hjälper. Hon får mig att tänka på annat och om jag glömmer bort att jag kör bil i London blir jag en bättre chaufför. Vi pratar ofta om politik.

Tracey röstade för brexit. "Inget ont om dig, men vi har för många invandrare, vi måste kunna kontrollera våra gränser", säger hon.

Hon frågar vad jag tycker om brexit. Jag svarar att jag inte vet vad jag ska säga om saken längre, det är en sådan röra. "Vi har nog några rejält tuffa år framför oss nu", säger Tracey. Men brexit måste bli av.

Tracey gillar den konservativa premiärministern Theresa May och avskyr Labourledaren Jeremy Corbyn. Hon har inte mycket till övers för Londons borgmästare Sadiq Khan eftersom hon hört att han representerade terrorister då han jobbade som advokat. Det låter konstigt tycker jag. Khan har aldrig representerat terrorister. Jag spårar ryktet till tabloiden the Daily Mail och till falska nyheter som spreds av extremhögergrupper efter terrorattackerna i London förra sommaren.

Liksom många andra inom den vita arbetarklassen läser Tracey tabloider. Tidningar som The Sun och The Daily Mail har länge haft en euroskeptisk och invandrarfientlig linje. Brexit har gjort dem ännu mer fanatiska.

Före parlamentsvalet i fjol ägnade The Daily Mail sin löpsedel till en stor bild av premiärminister Theresa Mays leende ansikte och rubriken "krossa sabotörerna". Den syftade på alla som vågade ifrågasätta brexit.

En studie av Buzzfeed från 2016 visar att det varit svårt för nätsidor som sprider falska nyheter att få genomslagskraft i Storbritannien. Orsaken är att medielandskapet redan domineras av tidningar som ger mer plats för åsikter än för fakta.

Den mest delade brexitartikeln före folkomröstningen publicerades av tabloiden Daily Express. Den larmade att EU skulle ta kål på britternas älskade hälsovårdssystem NHS om Storbritannien stannade kvar i unionen. Nu varnar brexitmotståndare att utträdet kommer att bli katastrofalt för hälsovårdssystemet.

Britterna har levt med fake news i flera årtionden. De flesta vet att det tabloiderna skriver är överdrifter. Bara 27 procent av britterna tror att journalister går att lita på. Bara politiker och professionella fotbollsspelare anses vara mindre pålitliga, visar en studie av Ipsos Mori.

Trots det undrar Tracey om jag kan kolla upp det där med Sadiq Khan, om det verkligen stämmer. Det gör jag gärna.

Charlotta Buxton HBL:s medarbetare i London

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33