Korkat imperialistiskt hyckleri

Också Finland hör till de länder som säljer krigsmaterial till auktoritära regimer. På bilden finska Patria-stridsfordon opererade av Förenade Arabemiraten i Jemen. Bild: Skärmdump/Verdens Gang

Kvällens utrikesdokumentär Weapons of Mass Surveillance handlar om en av de otaliga paradoxer som uppstår då tanken om demokrati och universella mänskliga rättigheter möter den globaliserade kapitalismens realiteter.

Fjärrlinjen: De nya sätten att spionera sänds i Yle TV1 16.8 kl. 22.55, repris 22.8 23.50.

Före burkaförbud och ghettolagstiftning var Danmark känt som ett av världens friaste och mest kulturellt liberala länder, där respekten för individens frihet hölls högt. Det fria och öppna politiska klimatet gynnade en innovativ uppstartsföretag- och teknologibransch som skapade produkter som efterfrågades världen över.

En av dessa produkter var massövervakningsverktyget Evident, ett dataprogram som bland annat låter användaren övervaka och sålla igenom massiva mängder data uppsamlad från mobilkommunikation. Spionage brukar klichéaktigt jämföras med att "söka en nål i en höstack", men genom att systematisera höstacken med en finurlig algoritm kan man plötsligt tjuvlyssna på hela länders befolkningar utan problem.

I Danmark finns lagstiftning på nationell och EU-nivå som reglerar hur landet säljer sin teknologi, för att hindra att verktyg som Evident faller i fel händer och används på fel sätt. Också i England finns lagstiftning som i teorin borde ha förhindrat att den brittiska vapentillverkaren BAE Systems, efter att ha köpt upp det danska bolag som tagit fram Evident, sålde teknologin vidare till länder som Saudiarabien. Som det framgår i dokumentären är dessa lagar och regelverk dock i allmänhet fulla med kryphål, som ingen tycks vara särskilt intresserad av att täppa till. Ekonomisk vinning är en faktor, men en annan är att västvärlden alltid varit ivrig att hjälpa mindre nogräknade länder som gynnar deras intressen, oavsett vilka värderingar man officiellt säger sig vilja föra fram.

Särskilt sedan "kriget mot terrorismen" inleddes har diktaturer och kriminella stater som förstått att hålla sig väl med västmakterna utan alltför många besvärliga frågor serverats en strid ström med vapen och materiel. Så länge man lovar att bara använda dem mot "terrorister" …

Israel var in pionjär i detta avseende, men nu för tiden har också länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Turkiet hoppat på tåget. Också i Finland är kryphålsmetoden bekant: norska Verdens Gang kunde förra vintern avslöja att finska Patria sålt pansarfordon som Förenade Arabemiraten använder i sitt brutala krig i Jemen. Men eftersom Finland sålt de bepansrade fordonen med rörliga kanontorn före kanonerna skruvats på undviker vi fula ord som vapenhandel.

I dokumentären intervjuas aktivister från bland annat Saudiarabien och Englands traditionella "allierade" (läs satellitstat) Oman som övervakats, arresterats och kastats i fängelse med hjälp övervakningsverktyg som Evident. Men västerländska stater som säljer sin högteknologi åt diktaturer saboterar inte bara sina egna demokratiska ideal utomlands. Med Evident har brittiska staten också sålt vidare dekrypteringsteknologi, det vill säga verktyg för att läsa hemliga meddelanden, som övertrumfar den krypteringsteknologi som också används i väst. I sin iver att göra affärer har britterna alltså också gett utländska spioner nyckeln till sina egna medborgares kommunikation.

Så länge till exempel oljeshejkerna på arabiska halvön setts som pålitliga västerländska allierade har deras övergrepp mot den egna befolkningen (för att inte tala om de utländska gästarbetarna) inte setts som ett stort problem. Men den senaste tidens diplomatiska kris mellan Saudiarabien och Kanada visar att detta allianssystem kanske inte är så gediget som man trott. Kanada har länge hört till den saudiska statens trognaste vapenhandlare, ända tills regeringen Trudeau i ytterst försiktiga ordalag kritiserade landets vana att rutinmässigt piska ihjäl oliktänkare i sina fängelsehålor.

Den extremt milda reprimanden, som inte ackompanjerades av några konkretare hot om diplomatiska åtgärder eller minskad tillgång till tungt artilleri från den kanadensiska industrin, var tillräckligt för att Saudiarabien skulle skära av officiella diplomatiska förbindelser med landet och uppvigla sina medborgare till en hatstorm på sociala medier. Reaktionerna varierade från komiskt absurda, som att saudiska bloggare plötsligt började agitera för det quebeciska folkets självbestämmanderätt, till rent blodisande. Till slut delade ett verifierat Twitterkonto med officiella kopplingar till landets regering en bild som i inte särskilt subtila ordalag hänvisade till Saudiarabiens misstänkta kopplingar till 11 september-attackerna och hotade Kanada med en ny luftburen terrorattack.

I ljuset av detta blir västländernas kortsiktiga och dubbelmoraliska affärer med sina blodstänkta hantlangare i det globala syd inte bara ett komiskt exempel på ryggradslöst hyckleri. Att skjuta sig själv i foten är ett välbekant uttryck, men den nyliberala imperialistiska versionen är att sälja ammunitionen till den som skjuter och sedan gratulera sig själv för en bra affär.

Otto Ekman Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03