Korkat-bloggen: Sanningen är att det inte finns något perfekt vin till sillsalladen

Bild: Niklas Tallqvist

Nu är det bara några kalenderluckor kvar till en av årets höjdpunkter i festväg – julafton. Jag blir ofta ombedd att tipsa om julviner, och svarar nästan varje gång med en axelryckning och ett ”ta något vin du gillar, bara”, skriver HBL-bloggaren Linda Forssell.

Sanningen är nämligen den att det inte finns något perfekt vin till den sillsallad (pun intended) vi serverar vid det traditionella finländska julbordet. Den halvgalna palett av inlagt, syltat, saltat, gravat, rimmat och lutat är bara för komplicerad för att en enda dryck ska kunna möta upp och matcha mot alla dessa smaker – historiskt är öl och snaps faktiskt ett bra val, men då alla kanske inte gillar öl är det ändå bra att ha ett alternativ.

Till förrätterna, som ofta är fiskdominerade, med sötsyrlig sill och fet lax, brukar jag välja ett vitt vin. Det får gärna vara halvtorrt och lite fruktigt i smaken, och till exempel en pinot gris, riesling eller en lite återhållsam gewurztraminer från Alsace är inget dumt val.

Få mer inspiration genom att läsa blogginlägget av Linda Forssell här.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning