Korhonen har sitt mål inom räckhåll

Mikko Korhonen är historiens andra finländare att spela i The Open Championship. Bild: Paul Ellis / AFP / Lehtikuva

Mikko Korhonen spelade stabilt under första dagen av The Open Championship i Nordirland. Av mästerskapens förhandsfavoriter inledde Jon Rahm starkt, medan Rory McIlroys hemmaturnering riskerar att bli en flopp.

Mikko Korhonen fick en hyfsad start på karriärens första The Open Championship. Debutanten satte som mål inför mästerskapen att kvala till de senare omgångarna, till vilka de 70 bästa golfarna under de två första dagarna platsar, och ligger bra till efter de första 18 hålen.

Korhonen spelade i dag den första omgången med resultatet ett över par och då ännu ett tiotal golfare är ute på Royal Portrush-banan innehar finländaren en delad 70:e plats.

– Dagen och banan var ett tufft test. Jag hängde med även om jag inte slog så bra i början, sammanfattar Korhonen öppningsdagen i ett pressmeddelande.

Korhonens 72 slag innehöll tre birdies, två bogeys och en dubbelbogey som kom i det svåra elfte hålet. Han slog ungefär två tredjedelar av sina öppningar in på fairway men lyckades därefter komma till greenen med en enbart 55 procents precision.

– Jag måste skärpa mina öppningar, speciellt då jag slår i motvind, och med korta järnklubbor måste jag komma närmare hålen i inspel. Det är väl vad som gäller, lite lugnare borde spelet bli, säger Korhonen om de tekniska aspekterna.

I morgon spelas ytterligare 18 hål och därefter sker en cut, det vill säga de 70 bästa avancerar och resten av de totalt 156 spelarna får åka hem.

Svårt för McIlroy

Med åtta hål kvar av öppningsomgången höll spanjoren Jon Rahm, med resultatet -5, täten. Irländska Shane Lowry klarade sig med fyra under par och resultatet -3 innehas av en mängd spelare – bland dem svensken Alex Norén.

– Ronden tycker jag var bra. Jag tycker att jag spelade stabilt hela vägen. Jag började slå mer och mer "fade", och det hjälpte verkligen i dag för att hålla koll på bollen, kommenterar Norén till TT.

För en av förhandsfavoriterna, nordirländaren Rory McIlroy som spelar på sin hemmabana, började mästerskapen katastrofalt. Hemmahoppet startade direkt med en kvadruppelbogey på första hålet och han satte en bogey på det tredje. Slutresultatet efter den första dagen låg på åtta slag över par.

– Det är så klart en besvikelse, det hade det varit även om det här hade hänt på St Andrews, Birkdale eller någon annan turnering eller major, säger McIlroy till TT.

The Open-vinnaren från 2015 får ge sitt yttersta för att över huvudtaget ha en chans att kvala vidare till helgens omgångar.

– Om jag kan träffa fairway kan jag nog göra ett tillräckligt bra resultat som gör att jag åtminstone får spela i helgen, bäddar McIlroy.

Mikko Korhonen inleder morgondagens spel klockan 15.48 finsk tid. The Open Championship sänds av Viasats kanaler.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning