Koreanskt toppmöte banar väg för nästa skede

Bild: Lehtikuva

Försonliga tongångar när Nord- och Sydkorea möts. Insatserna höjs när Trump möter Kim.

På fredag bänkar sig ledarna för Syd- och Nordkorea vid förhandlingsbordet i Panmunjom, byn där stilleståndsavtalet som år 1953 gjorde slut på Koreakriget slöts. Det är det tredje toppmötet någonsin mellan länderna, det senaste hölls för elva år sedan. Panmunjom ligger på den sydkoreanska sidan av gränsen, det betyder att det blir första gången Nordkoreas ledare sätter sin fot på sydkoreansk mark. De tidigare mötena ägde rum i Pyongyang.

Att mötet sker på andra sidan gränsen är ytterligare ett uttryck för den avspänning som inleddes med Kim Jong-Uns nyårstal. I nordkoreansk retorik har Sydkorea kallats amerikansk marionettstat och landets president omtalats med koreanskans motsvarighet till citationstecken.

Det tilltalet har försvunnit, och när Kim Jong-Un möter Moon Jae-In i Sydkorea är det en signal om att länderna står på jämlik fot.

För en knapp vecka sedan meddelade Kim Jong-Un att landet avbryter både kärnvapen- och missiltesterna, och stänger ned en anläggning för kärnvapenprov. Meddelandet var överraskande, Nordkorea verkar göra en viktig eftergift redan före det planerade toppmötet med president Donald Trump.

Givet det faktum att Nordkorea tidigare har lovat samma sak, men ändå fortsatt med kärnprogrammet, finns det avsevärd skepsis kring det här senaste löftet. Och Kim lovade inte att avstå vare sig från kärnvapen eller från missiler, bara att avbryta utvecklingen av dem. Anmärkningsvärt är i alla fall att han samtidigt sade att ett större fokus nu ska läggas på att utveckla Nordkoreas djupt eftersatta ekonomi.

Kim kan hänskjuta kärnvapnen till mötet med Trump. Men om de koreanska ledarna kan komma framåt när det gäller de många olösta frågorna mellan de båda länderna är redan det tillräckligt för att kalla mötet en framgång.

En stor fråga är att omvandla vapenstilleståndet till ett verkligt fredsavtal. Att avblåsa krigstillståndet skulle bana väg för en normalisering på halvön.

Här spelar förstås USA, som stred på Sydkoreas sida med FN:s mandat, en viktig roll.

På det humanitära planet är återföreningen av familjer som inte har fått träffas på mer än sextio år högt på agendan. Turism och ekonomiskt samarbete bidrar också till normalare relationer.

Det koreanska toppmötet bildar en politisk utgångspunkt för det planerade mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Varken tid eller plats har slagits fast, men det talas om slutet av maj eller början av juni.

Förberedelserna pågår, förra veckan förhandlade CIA-chefen, USA:s blivande utrikesminister Mike Pompeo i Pyongyang.

Sydkoreas diplomatiska initiativ visar att landet nu ser en unik chans till verklig avspänning. Och Nordkorea har uppnått mycket om Kim Jong-Un förhandlar på jämlik bas med USA:s president. I praktiken erkänner USA att Nordkorea är en kärnvapenmakt.

Men länderna har olika uppfattningar om processen som har lett fram till förhandlingsbordet. USA uppfattar Nordkoreas eftergifter som en seger för den hårda sanktionspolitiken, medan Kim kan hävda att upprustningen har gett Nordkorea, eller snarare dynastin Kim, en tryggad ställning.

Så här långt har Nordkorea gjort eftergifterna. Trump kan inte komma till förhandlingsbordet och vänta sig framgångar utan att komma med egna initiativ. Nordkorea är knappast inställt på kapitulationsförhandlingar, att landet skulle göra som Trump vill och lägga fram ett program för att helt avstå från kärnvapnen är inte inom synhåll. Trump upprepade kravet under mötet med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Att minska spänningen på den koreanska halvön är en process som kräver tålamod och diplomatisk långsiktighet. Förhoppningsvis finns det fortfarande rådgivare i Trumps närhet som kan övertyga honom om att mötet med Nordkoreas ledare bara är det första steget, och att han inte kan vänta sig alla tiders deal som ger material för skrytsamma meddelanden på Twitter.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03