Koreanskt pingissamarbete igen

Det idrottsmässiga samarbetet mellan länderna har ökat och de koreanska flaggorna kan i allt större utsträckning ses vaja tillsammans. Bild: Adek Berry / AFP / Lehtikuva

I OS spelade nordkoreanska ishockeyspelare tillsammans med sydkoreanska. Och för en tid sedan gick de två länderna på den koreanska halvön samman under lag-VM i Halmstad, i stället för att mötas i kvartsfinalen.

Det blir ytterligare ett tillfälle för pingpongdiplomati, i Korea Open i Daejeon i veckan där nordkoreaner och sydkoreaner spelar tillsammans i dubbel. Bland dem OS-bronsmedaljören från 2016, nordkoreanskan Kim Song-I.

Första gången som nord- och sydkoreaner spelade tillsammans i bordtennis var i VM 1991. Men uttrycket pingpongdiplomati myntades redan under 1970-talet då USA och Kina närmade sig varandra genom ett idrottsutbyte i bordtennis.

– Bordtennis har en lång historia i strävan efter fred och vi är glada att inleda ett nytt kapitel i bordtennisdiplomati för att främja fred på Koreahalvön, säger Thomas Weikert, chef för Internationella bordtennisförbundet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning