Koreanskt pingissamarbete igen

Det idrottsmässiga samarbetet mellan länderna har ökat och de koreanska flaggorna kan i allt större utsträckning ses vaja tillsammans. Bild: Adek Berry / AFP / Lehtikuva

I OS spelade nordkoreanska ishockeyspelare tillsammans med sydkoreanska. Och för en tid sedan gick de två länderna på den koreanska halvön samman under lag-VM i Halmstad, i stället för att mötas i kvartsfinalen.

Det blir ytterligare ett tillfälle för pingpongdiplomati, i Korea Open i Daejeon i veckan där nordkoreaner och sydkoreaner spelar tillsammans i dubbel. Bland dem OS-bronsmedaljören från 2016, nordkoreanskan Kim Song-I.

Första gången som nord- och sydkoreaner spelade tillsammans i bordtennis var i VM 1991. Men uttrycket pingpongdiplomati myntades redan under 1970-talet då USA och Kina närmade sig varandra genom ett idrottsutbyte i bordtennis.

– Bordtennis har en lång historia i strävan efter fred och vi är glada att inleda ett nytt kapitel i bordtennisdiplomati för att främja fred på Koreahalvön, säger Thomas Weikert, chef för Internationella bordtennisförbundet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03