Köpte OS-dokument för över 8 miljoner – skänkte det till OS-museet

Det 122 år gamla dokumentet som Pierre de Coubertin skrev, om sina tankar på olympiska spelen, såldes i december och har nu skänkts till OS-museet i Lausanne. Bild: MARK RALSTON / AFP

Det var den ryske miljardären Alisjer Usmanov som köpte Pierre de Coubertins dokument för rekordsumman 8,3 miljoner euro vid auktionen vid Sotheby's strax före jul.

Nu har Usmanov både gett sig till känna och skänkt manuskriptet som baron de Coubertin skrev 1892, om hur de antika olympiska spelen borde återuppstå, till OS-museet i Lausanne.

– Jag tycker att OS-museet är den mest lämpliga plats att förvara detta ovärderliga dokument, säger Usmanov till Internationella olympiska kommitténs (IOK) webbplats.

IOK-ordföranden Thomas Bach är överväldigad.

– Det här är historiskt, dels att få se detta historiska dokument som är grunden till den olympiska rörelsen, dels att manuskriptet återvänder till sitt olympiska hem där det hör hemma, säger Bach.

de Coubertins 14 handskrivna papper är det dyraste sportrelaterade föremålet som sålts.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning