Koponen och Markkanen missar VM-kvalmatcher?

Lauri Markkanen lär missa största delen – i värsta fall alla – av Finlands VM-kvalmatcher. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ett nytt kvalsystem tillämpas inför VM 2019.

Efter Basket-EM i augusti-september, där en grupp spelas i Helsingfors, vänds landslagets blickar rätt snabbt mot VM-kvalet som inleds i november.

Nytt för VM 2019 är att varje land, oavsett om man är regerande världsmästare eller aldrig spelat i stortävlingar, måste spela VM-kval för att komma till finalturneringen.

Kvalmatcherna kommande säsong spelas i november, februari och i månadsskiftet juni-juli.

Dubbelomgångarna i november och februari går alltså samtidigt som övriga basketserier, däribland NBA, vilket kommer att påverka drastiskt på landslagens spelartrupper. NBA-spelare lär inte delta. Det betyder att jättenationen USA kvalspelar med ett B-landslag som består av farmligan D-Leagues spelare.

För Finlands del betyder det att förutom spelarna i de amerikanska universitetsserierna också supertalangen Lauri Markkanen, som förväntas gå bland de tio första spelarna i NBA-draften i juni, åtminstone inte kan delta i VM-kvalets fyra första matcher, möjligtvis dock i sommarens två matcher.

Samma gäller Barcelonas Petteri Koponen, vars klubb spelar i Euroleague vars matchprogram krockar med VM-kvalet. Koponen är däremot tillgänglig i sommarens kvalmatcher.

Tolv lag från Europa till VM

I sin kvalgrupp i det första skedet av kvalet möter Finland Island, Tjeckien och en gruppvinnare från förkvalet. I kvalets första skede finns 32 lag, uppdelat i åtta grupper. De tre bästa lagen per grupp (24 lag) går vidare till det andra skedet där lagen formar fyra grupper med sex lag per grupp. Poängen från det första skedet följer lagen till det andra skedet.

De tre bästa lagen från det andra skedets fortsättningsgrupper (12 lag) går till VM 2019 i Kina.

I Finlands fortsättningsgrupp spelar de tre bästa lagen från en grupp där Ryssland, Frankrike, Belgien och ett lag från förkvalet spelar.

I VM i Kina deltar 32 lag.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning