Koponen förväntar sig karnevalstämning i hemma-EM

Ledare. Erfarna landslagsspelaren Petteri Koponen ser fram emot landslagssommaren som kulminerar i EM-turneringen i höst. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Det har snart gått elva år sedan då 18-åriga Petteri Koponen gjorde sin landslagsdebut. Hans tolfte landslagssommar kommer att bli unik då den kulminerar i EM-gruppspel på hemmaplan.

Då Petteri Koponen 2006 gjorde sin landslagsdebut spelade Finland ännu i B-EM och drömde om att någon dag få kämpa om en plats i EM, där Finland endast spelat två gånger under de senaste trettio åren.

De elva senaste åren har både Koponen och landslaget tagit steget till den absoluta Europatoppen.

– Då jag började kvalspelade vi till det egentliga kvalet mot länder som Luxemburg. Nu har vi spelat i tre EM- och en VM-turnering och nu tävlar vi mot de Europeiska topplagen. Finsk basket lever fina dagar och det är skönt att få njuta av det här, säger Koponen som spelat hela 123 herrlandslagsmatcher under sin karriär.

I höst spelar Finland EM-gruppspel på hemmaplan i Helsingfors och i höst inleds VM-kvalet där Finland har en realistisk chans att ta sig till finalturneringen 2019. Koponen tror och hoppas på att Finland i dag är ett ordinarie lag i storturneringarna.

– Hoppas det här är standardnivån som landslaget kommer att spela på de kommande femtio åren och också efter det.

"Petsku framställer fakta"

Koponen har sedan ung ålder axlat en ledande roll i landslaget. I sommarens landslagstrupp finns endast fem spelare som är äldre än han och bara tre landslagskamrater har spelat fler matcher i blåvitt än Koponen.

– Så flyger tiden fram. Det är en ny situation för mig att höra till det erfarna gardet. Det är fint och nu är det min tur att visa gott exempel och ta unga spelare under mina vingar. Jag har alltid gillat att göra min röst hörd i omklädningsrummet och ibland har de äldre fått tysta ner mig lite. Nu när jag är äldre så får jag snacka mera och de unga spelarna får sitta där och kolla när "Petsku" framställer fakta, säger Koponen med ett skratt.

Älskar fansen

Det är inte många dagar sedan Koponen avslutade sin korta sommarsemester och så småningom inleds landslagets resa mot EM ordentligt. Truppen minskar efter hand, i mitten av juli börjar den förberedande träningslägerverksamheten och efter åtta träningsmatcher ska landslaget vara redo att kriga om en slutspelsmatch i sin tuffa EM-grupp.

– Varje sommar är killarna väldigt förpliktade till landslaget. Det är ett privilegium att vara med.

Hemmapubliken får se sina hjältar i Tammerfors mot Lettland den 29 juli och i EM-genrepet i Hartwallarenan den 25 augusti.

– Jag är taggad redan nu. Fansen stöder oss på ett fantastiskt sätt. Jag kommer ihåg då åttahundra åskådare såg oss slå Serbien i Energiaarenan i Vanda och i genrepet kommer Hartwallarenan att vara nästan slutsåld. Det är fint att se hur folk följer vårt lag. Vi har kommit en lång väg och jag hoppas att det är en riktig karnevalstämning i hallen i höst, säger Koponen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning