Koponen blir en hörnsten i ambitiöst projekt

Petteri Koponen tecknade i juli ett treårigt kontrakt med tyska storklubben Bayern München. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Basketlandslagets ledande speldirigent Petteri Koponen är taggad över flytten till den prestigefyllda storklubben Bayern München som på basketplanen vill bli en likadan jätte som på fotbollsplanen.

Petteri Koponens två säsonger långa sejour i den spanska storklubben Barcelona var en något stormig historia. Stjärnspelaren var nära att mista livet i en bilolycka innan han ens hunnit bli varm i kläderna och han tampades med skador med jämna mellanrum, bara för att sedan komma starkt tillbaka.

Koponen fick först en större roll under hans sista månader i Barcelona då klubben bytte chefstränare. Trots en spansk cuptitel var säsongen 2017-18 långt ifrån en fullträff för Barcelona och i juni blev det klart att Koponen lämnar Spanien.

– Första säsongen tänkte jag dö och under andra gick handen sönder. Jag hade dålig tur. Slutet av min sista säsong spelade jag väldigt bra. Jag skulle absolut ha kunnat stanna kvar, säger Koponen som medger tiden i Barcelona lämnar en liten besk bismak i munnen.

Större roll

Men den smaken sköljdes snabbt bort då en annan känd organisation känd för sin fotboll kontaktade Koponen. Flera europeiska klubbar var ute efter Koponen, men Bayern Münchens erbjudande var bäst.

– Bayern gjorde det väldigt klart att de vill ha mig. Enligt det som jag diskuterat med klubbledningen och tränaren så kommer att få en större roll än i Barcelona.

Koponen lär vara ett givet namn i Bayerns startfemma men också den ekonomiska aspekten och den proffsiga organisationen vägde tungt i vågskålen då 30-åringen tecknade kontraktet.

– Visst spelar den ekonomiska biten alltid en roll. Min lön är bra. Inte riktigt lika bra som i Barcelona, men inte långt ifrån. Jag får skinka på brödet, säger Koponen leende.

Koponen fick ett smakprov på den tyska välorganiserade kulturen genast han skrivit på för Bayern.

– Telefonen ringde och det var folk som hjälpte mig fixa flyg och som tog hand om allt möjligt. Läkarundersökningen tog nio timmar. De är väldigt organiserade och München är en bra stad för familjen.

VM-kvalspel eller ej?

Bayern München har under senaste år satsat stort på sin basketavdelning. På 2010-talet har klubben tagit steget upp till Bundesliga och förra säsongen vann man både ligan och cupen. Kommande säsong spelar Bayern München i Euroleague och klubbens ambitiösa mål är att bli en äkta europeisk gigant som Fenerbahce, Real Madrid och CSKA Moskva.

– De bygger ett topplag och de ville ha mig som en hörnsten, säger Koponen.

Att Bayern München spelar i Euroleague blir intressant för Koponen då han får tävla mot sina gamla klubbar Barcelona och BK Chimki. Intressant blir också att se om Koponen kan hjälpa Finland i pågående VM-kval. Som bekant bråkar Internationella basketförbundet (Fiba) och Euroleague och liksom i fjol riskerar Koponen att missa de sista VM-kvalmatcherna, bortsett från det första kvalfönstret som spelas i september då Euroleague först startar i oktober.

– Det första kvalfönstret är möjligt för mig. Fibas och Euroleagues gräl pågår ju ännu så läget är krävande. Jag skulle väldigt gärna spela i landslaget, säger Koponen.

Finland inleder den andra VM-kvalfasen som gruppfyra jämsides med Ryssland i en grupp där Frankrike och Tjeckien har ett bekvämt försprång inför de sex sista matcherna. Det är också ännu oklart om NBA-klubben Chicago Bulls låter Lauri Markkanen spela i de två första kvalmatcherna. Till skillnad från i fjol kommer Sasu Salin vara tillgänglig för Finlands basketherrar.

Profil

Petteri Koponen

Född: 13 april 1988 i Helsingfors.

Längd/vikt: 194 cm / 88 kg.

Spelposition: Point guard / shooting guard

Fostrarklubb: MaSu-Basket

Proffsklubbar: Honka (2004–2008), Virtus Bologna (2008–2012), BK Chimki (2012–2016), FC Barcelona (2016–18), FC Bayern München (2018-)

NBA-draftad: 2007, 1:a omgången som 30:e spelare av Philadelphia 76ers, spelarrättigheterna vidare i en transfer till Portland Trailblazers. Dallas Mavericks köpte Koponens spelarrättigheter 2011 och har dem fortfarande.

Landslagskarriär: 132 A-landslagsmatcher, 61 juniorlandslagsmatcher. Fyra EM-turneringar, en VM-turnering. Poängrekord 29 poäng, mot Grekland i EM 2013 och mot Albanien 2012.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46