Köpmännen pressar priserna för kundernas skull

I Hagnäs saluhall är kommersen i full gång på måndag förmiddag. Fisken är en råvara som är värd sitt pris alla gånger, enligt kunderna.

Esboborna Saga och Stig (som presenterar sig med förnamnen) tar sig in till centrum för att köpa fisk i saluhallen. De handlar alltid sin fisk hos Reitin kala för kvaliteten. De tycker om atmosfären i saluhallen och fördömer den vakuumförpackade fisken man hittar i butikerna.

– Här hittar man jättebra lax och får alltid god service, säger Saga.

Köpmannen Liana Miettinen väger fisken som Saga och Stig ska köpa. Laxen kommer den här tiden på året från Norge, men på sommaren säjer hon också inhemsk lax. Lax från Chile säljer hon inte alls.

– Vi säljer många olika sorters fisk men laxen, siken och gösen är särskilt populära hos våra kunder.

Att priset på den norska laxen kommer att höjas spelar inte så stor roll för stamkunderna Saga och Stig.

– När det är bra kvalitet så betalar vi utan att tveka, säger de.

Kilopriset på lax är i allmänhet billigare än flera andra fisksorter, och kan höjas en hel del innan det kommer upp till prisnivån på den dyraste fisken. Miettinen säger att hennes fisk är garanterat färsk.

– Den inhemska fisken är upptagen ur vattnet i dag. Vi vet varifrån fisken kommer och hur den ska tillagas.

Hon är medveten om att priset på norsk lax kommer att höjas och hoppas att det inte påverkar handeln alltför mycket. Fiskpriserna varierar hela tiden, så när priserna höjs sätter hon kunderna först.

– Vi prutar hellre på vår andel av priset i stället för att höja kundernas pris, kunderna har också en gräns. Men också vi försäljare har räkningar och hyra att betala, säger hon.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning