Köpmännen pressar priserna för kundernas skull

I Hagnäs saluhall är kommersen i full gång på måndag förmiddag. Fisken är en råvara som är värd sitt pris alla gånger, enligt kunderna.

Esboborna Saga och Stig (som presenterar sig med förnamnen) tar sig in till centrum för att köpa fisk i saluhallen. De handlar alltid sin fisk hos Reitin kala för kvaliteten. De tycker om atmosfären i saluhallen och fördömer den vakuumförpackade fisken man hittar i butikerna.

– Här hittar man jättebra lax och får alltid god service, säger Saga.

Köpmannen Liana Miettinen väger fisken som Saga och Stig ska köpa. Laxen kommer den här tiden på året från Norge, men på sommaren säjer hon också inhemsk lax. Lax från Chile säljer hon inte alls.

– Vi säljer många olika sorters fisk men laxen, siken och gösen är särskilt populära hos våra kunder.

Att priset på den norska laxen kommer att höjas spelar inte så stor roll för stamkunderna Saga och Stig.

– När det är bra kvalitet så betalar vi utan att tveka, säger de.

Kilopriset på lax är i allmänhet billigare än flera andra fisksorter, och kan höjas en hel del innan det kommer upp till prisnivån på den dyraste fisken. Miettinen säger att hennes fisk är garanterat färsk.

– Den inhemska fisken är upptagen ur vattnet i dag. Vi vet varifrån fisken kommer och hur den ska tillagas.

Hon är medveten om att priset på norsk lax kommer att höjas och hoppas att det inte påverkar handeln alltför mycket. Fiskpriserna varierar hela tiden, så när priserna höjs sätter hon kunderna först.

– Vi prutar hellre på vår andel av priset i stället för att höja kundernas pris, kunderna har också en gräns. Men också vi försäljare har räkningar och hyra att betala, säger hon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning