Köpenhamn öppnar skidbacke mitt i stan – utan berg och snö

Lasse Hilleborg Andresen är skidinstruktör och har bott i Norge i många år. På torsdagen prövade han backen för första gången. – Mitt första intryck är att det fungerar ganska mycket som snö, säger han. Bild: Heidi Hakala/SPT

Ovanpå tusentals ton sopor kan skid- och brädåkare nu svischa ned för en 470 meter lång pist mitt i Köpenhamn. Höjder och snö är inte nödvändigt för att bli en skidnation, enligt danskarna.

Danmarks högsta berg, Møllehøj, ligger bara 170 meter över havet. Och snön i Danmark ligger sällan kvar mer än någon dag, om den över huvud taget kommer. Det här hindrar inte danskarna från att försöka locka skidturister.

På fredag öppnar den urbana skidbacken Copenhill, på danska kallad Amager Bakke, mitt i Köpenhamn – bara några kilometer från kaféer, restauranger och Köpenhamns shoppinggator. Copenhill är Danmarks miljövänliga svar på Ski Dubais omtalade inomhusbacke i Mall of the Emirates.

– Hur många danskar åker egentligen skidor? Det var det första vi tittade på när vi startade projektet. Det visade sig att hela tretton procent av danskarna åker utomlands för att åka skidor varje år. Därför finns det en stor marknad för det här, en kvarts miljon aktiva skidutövare bor tätt på backen.

Patrik Gustavsson håller i en 3D-modell av Copenhill. Modellen har stått på hans skrivbord sedan projektstarten 2011. Bild: Heidi Hakala/SPT

Det säger Patrik Gustavsson, projektansvarig för skidbacken och född i Stockholm. Men det är inte snö man glider fram på i Köpenhamn, utan plast. Underlaget består av små plastborstar som känns ungefär som en hård pist under skidorna.

– Om man tränar här och sedan åker på riktig snö blir man förbannat duktig. Om man ska få till svängarna på det här materialet så får man överdriva tekniken, böja lite mer på knäna och ha mer styrka i överkroppen, vilket gör att man lär sig åka korrekt här, säger Gustavsson.

Här åker man skidor över brännbart avfall

Copenhill är ett hållbarhets- och miljöprojekt. Skidbacken finns ovanpå Köpenhamns nya och toppmoderna avfallsförbränningsanläggning som försörjer 160 000 hushåll med värme och el.

Hit kommer dagligen 400 lastbilslass med avfall och en stor del av Köpenhamnsregionens värme och el kommer härifrån.

Amager Bakke är Danmarks största avfallsanläggning och den första i världen att kombinera nytta med nöje och skapa en miljö för rekreation på toppen. "Hedonistisk hållbarhet", så beskriver arkitekten David Zahle tanken med Copenhill. I stället för att bara skapa en fin förpackning ville arkitekterna skapa något man kan uppleva.

Underlaget på Copenhill består av små plastborstar som känns ungefär som en hård pist under skidorna. Bild: Heidi Hakala/SPT

– Om vi nu kan förvandla ett berg av skräp till ett riktigt berg så kanske vi också kan göra det till en skidbacke fylld med funktioner såsom skidåkning, klättring och vandring?

Uppe på toppen står ett tiotal skidproffs i full skidutrustning, redo att testa "fjället". Solen glittrar över den gröna plasten och man har utsikt långt över staden. Den inbyggda skorstenen puffar ut rök från förbränningsanläggningen och allt emellanåt försvinner en skidåkare in i ångan som anläggningen släpper ut, och kommer ut längre ner på backen. Trots att backen ligger ovanpå tusentals ton sopor luktar det ingenting.

Lasse Hilleborg Andresen är skidinstruktör och har bott i Norge i många år. På torsdagen prövade han backen för första gången. – Mitt första intryck är att det fungerar ganska mycket som snö, säger han. Bild: Heidi Hakala/SPT

– Nu har jag åkt den tre gånger. Man måste vänja sig lite vid underlaget, men mitt första intryck är att det fungerar ganska mycket som snö, säger Lasse Hilleborg Andresen.

Han jobbar som skidinstruktör och har bott i det bergrika Norge i många år, ändå säger han att han absolut kunde tänka sig att börja åka här.

– För att komma i form inför skidsäsongen är det här väldigt bra. Det är gøy!

Plast från Italien i stället för nordisk snö

"Jätte-skidbacke planeras i Köpenhamn", skrev Aftonbladet redan 2011. Sedan dess har skidentusiaster väntat otåligt på att få testa glidet. Ursprungligen var planen att använda snökanoner, men luften var för fuktig och klimatet för varmt. Valet föll på konstbeläggning i form av en plastmatta.

– Vi har valt det bästa konstgjorda skidunderlag man kan få i världen just nu. Vi har involverat hela den danska skidmiljön i valet av material, säger Patrik Gustavsson.

Plasten är gjord i Italien. Den måste bytas ut med 5-15 års mellanrum, beroende på vilken del av anläggningen det gäller.

– Men den gamla plasten ingår i framställningen av den nya. Vi har byggt in ett cirkulärt system för att undvika miljöbelastning, säger Gustavsson.

Den nya anläggningen är en av de renaste och mest energieffektiva avfallsanläggningarna i hela världen. Ovanpå den kan man nu åka skidor, ett världsunikt projekt. Bild: Amager Bakke/SPT-Pressbild

Ett alternativ till Alperna eller övriga Norden blir backen knappast, men den erbjuder en minisemester för dem som går och längtar till vintern. Och Copenhill ska vara mer än en skidbacke: här finns också världens högsta klättervägg och möjligheter till löpning. Om någon känner för att utöva yoga eller samla ihop en orkester på toppen är det också välkommet, säger Christian Ingels, direktör vid Copenhill.

– Det här är inget vi håller för oss själva utan något som alla Köpenhamnsbor ska kunna använda sig av. Målet är att folk ska vara aktiva tillsammans och skapa sociala band. I stället för att åka i väg på skidsemester en vecka per år har vi en skidklubb som träffas varje vecka.

Det är dags för den finländska reportern att pröva det danska fjället. Med erfarenhet av att åka bräda på både snö, vatten och sand borde det väl gå fint även med plast? Efter några åk börjar materialet kännas allt mer som snö. Det känns ungefär som att åka i en isig backe, man måste ha ordentligt med fart för att få till svängarna och inte vara rädd för farten. Om man blundar för skorstenarna, asfalten och de höga byggnaderna känns det nästan, men bara nästan, som en Lapplandspist.

Det här är kanske den bästa anläggningen för avfallsenergi i hela världen, säger Jacob Simonsen, direktör vid ARC, som driver energianläggningen. – Den är säker, har hög energieffektivitet och hög miljöstandard. Bild: Heidi Hakala/SPT

Amager Bakke är Danmarks största avfallsanläggning och den första i världen att kombinera nytta med nöje och skapa en miljö för rekreation på toppen. Bild: Heidi Hakala/SPT

Den nya anläggningen är en av de renaste och mest energieffektiva avfallsanläggningarna i hela världen. Ovanpå den kan man nu åka skidor, ett världsunikt projekt. Bild: Amager Bakke/SPT-Pressbild

Copenhill erbjuder en efterlängtad minisemester för dem som går och längtar till vintern. Bild: Heidi Hakala/SPT

Copenhill är Danmarks största sopförbränningsanläggning som förser en stor del av Köpenhamnsregionen med värme och el. I området finns 600 000 invånare och 68 000 verksamheter.

Skidbacken ovanpå byggnaden är 85 meter hög och 470 meter lång. Här finns en grön, en blå och en svart pist och man kan ta sig till toppen både med rullband, bygellift och hiss.

Kapaciteten är 150 personer samtidigt, för att undvika kö och trängsel. Man väntar sig cirka 56 000 skidbesökare per år och priset för att åka skidor är 150 danska kronor (cirka 20 euro) per timme.

Förutom själva backen finns här också världens högsta klättervägg (80 meter), skiduthyrning, skidskola, afterski och en löpnings- och vandringsrutt.

Bygget startade i juni 2013 och backen öppnar för allmänheten på fredagen den 4 oktober 2019.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning