"Köpenhamn är Malmös huvudstad"

Svenska Lorena Castillo har valt att jobba på den danska sidan av Öresundsbron. Enligt henne har svenskar gott rykte om sig som arbetskraft, även om hon säger att "man ibland kan bli lite sämre behandlad speciellt om man inte kan danska". Hon har valt att lära sig språket. Bild: Moa Dahlin

I tv-serien åker poliserna mellan Sverige och Danmark som om det vore vardagsmat – och det är det. Öresundsbron har fått danskar att flytta till Sverige, svenskar att jobba i Danmark och företag att etablera sig i regionen. Men integrationen har också fått smällar av finanskris och gränskontroller.

MALMÖ/KÖPENHAMN När Lorena Castillo hade studerat färdigt i Malmö riktade hon blicken söderut – och som så många andra unga svenskar fick hon arbete på andra sidan sundet.

Fyra år senare är hon chef för en klädaffär i köpcentret Field's i Ørestad vid järnvägen mellan Köpenhamn och Malmö.

I ett år pendlade hon, men valde sedan att flytta till Köpenhamn. Hon tycker det är smidigare så med tanke på det sociala umgänget, även om hon betonar att tågen går hela natten.

Närheten gör att Castillo kallar Malmö en förstad till Köpenhamn – och går ett steg längre än så:

– Köpenhamn är Malmös huvudstad, inte Stockholm.

Pendling lönar sig

Den sjutton år gamla Öresundsbron har sannerligen fört de två städerna närmare varandra.

I fjol pendlade nästan 14 000 personer dagligen över bron med tåg eller bil, över nittio procent i riktningen Sverige till Danmark. I Skåne bodde 23 000 danska medborgare 2015, och på Sjælland 11 000 svenska.

Michael Sperling Kjems är en av de danskar som valt att bosätta sig i Malmö. Hans fru är från Ryssland och flytten för elva år sedan berodde på att de danska reglerna för att få uppehållstillstånd var så strikta.

Sedan kom de att stanna kvar, av ekonomiska orsaker. Barnomsorg är billigare i Sverige, likaså att ha bil. Samtidigt är lönen klart bättre i Danmark och den starka danska kronan gör att det blir mer för pengarna i Sverige.

– Om det är ett alternativ att pendla så är det bästa att man bor i Sverige och arbetar i Danmark.

Han kör därför dagligen en timme till arbetet inom it-sektorn i Roskilde.

Två länder ändå

Tidigare var också bostadspriserna klart lägre i Malmö än i Köpenhamn. Det lockade många danskar att bosätta sig i Malmöområdet speciellt under brons första åtta år.

Britt Andresen, chefsanalytiker på Øresundsinstituttet, beskriver tiden som en guldålder för integrationen i regionen med i dag fyra miljoner invånare. Många svenskar, som kanske var arbetslösa i Malmö, fick samtidigt arbete i Danmark.

Finanskrisen 2008 ställde ändå till det. Den drabbade Danmark hårdast med bostadspriser som rasade, och som minskade fördelen med att bo på den svenska sidan. Sveriges och Danmarks olika valutapolitik påverkade dem som fick lön i ett annat land.

– Man vaknade upp och insåg att det faktiskt handlar om två olika länder, säger Andresen.

Följande bakslag kom när Sverige införde gräns- och id-kontroller som påverkade resetiderna. Effekten blev omedelbar. 2016 minskade tågresorna över sundet med 12 procent och ledde – igen – till en ökad återflyttning.

– En global kris drabbade oss i regionen på ett sätt som ingen hade förutsett, säger hon.

Nya jobb

Enligt Britt Andresen är det svårt att mäta den exakta samhällsekonomiska nyttan med Öresundsbron. Jämför man med Stockholmsområdet har den ekonomiska tillväxten varit lägre under samma period.

Hon frågar sig ändå hur den hade sett ut utan bron och ser flera fördelar med den.

Malmö har fått tillgång till den internationella flygplatsen Kastrup bara tjugo minuter bort, vilket har fört med sig företagsetableringar som skapat omkring 5 200 jobb. Danska arbetsgivare igen har fått arbetskraft från Sverige.

Michael Sperling Kjems är nöjd med sitt val. Skattedeklarationen är lite bökigare att göra men några andra nackdelar med att bo i Sverige och arbeta i Danmark upplever han inte.

Eller jo, släkt och vänner i Danmark upplever Öresundsbron som ett förvånansvärt stort mentalt hinder att ta sig över för besök.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning