Köpcenter ställer sitt hopp till bussterminal i Hagalund: "Nästan 20 000 passagerare dagligen"

Köpcentret Ainoa i Hagalund är inne i den tredje byggnadsfasen. Om ett år är köpcentret färdigt, men redan i mars blir det stora förändringar när bussterminalen vid Hagalunds metrostation öppnas.

När bussterminalen öppnas försvinner den långa korridoren för fotgängare i den underjordiska parkeringen i Ainoa. Korridoren har varit det enda fortgängarstråket mellan metrostationen och köpcentret.

– Ainoa är ett köpcentrum dit det skall vara lätt att åka med kollektivtrafik. När västmetron öppnades ökade antalet kunder som besöker Ainoa från 16 procent till 30 och när bussterminalen är färdig räknar vi med en rejäl ökning. Helsingforsregionens Trafik uppskattar att terminalen används på vardagar av 20 000 passagerare. Att besöka Hagalund har varit besvärligt, men när Havsvindsvägen i mars öppnar för trafik så är det en viktig händelse. Det betyder att tillgängligheten för att nå oss och andra som erbjuder service ökar, säger Ainoas kommersiella direktör Kirsi Borg.

Också bilister beaktas och ovanför metrostationen kommer det att finnas parkeringsutrymme för 2 000 bilar – av dem är 400 anslutningsparkeringsplatser till metron. Ainoa öppnades 2013 med 30 butiker. Nu finns det 50 butiker och om ett år ska utbudet bestå av över 100 butiker. En ny restaurangvärld öppnas i tredje våningen. Ainoa vill profilera sig som ett köpcentrum med ett alternativt restaurangutbud.

– Vi har fått mycket respons av kunder som säger att restaurangutbudet i köpcentren är för likriktat och tråkigt. Vi har därför valt att hitta krögare som inte annars finns i köpcenter. Det blir 8 restauranger på 1 500 kvadratmeter och från alla krogar ska man kunna titta ut genom fönster, säger Borg och avslöjar att en av hyresgästerna blir Bistro o Mat som blivit ett populärt ställe i Kyrkslätt.

Ainoas kommersiella direktör Kirsi Borg ser inga mörka moln i konkurrensen om kunder, trots det stora utbudet av köpcenter i huvudstadsregionen. Bild: Niclas Lönnqvist

Det finns många köpcenter i huvudstadsregionen och näthandeln blir alltmer omfattande. Hur klarar ni er i konkurrensen?

– Jag tror att vårt trumfkort är att vårt läge är bra och i Hagalund finns det också annat utbud än det strikt kommersiella, som till exempel teater, bibliotek, kulturhus, biograf, hälsovårdscentral och museum. Området och köpcentret är kompakt. Näthandeln ser vi inte som något negativt. Många av våra butiker finns på nätet och deras varor kan hämtas ut i parkeringshallen, säger Borg.

2020 ska det ovanpå köpcentret finnas tre bostadshus med 250 bostäder med direkt förbindelse till köpcentret, bussterminalen och metrostationen. Kvadratmeterpriserna för bostäderna är ungefär 8 000 euro.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46