Svårt val då Finland köper nytt jaktflyg

Snart har flygvapnets Hornet gjort sin sista flygning. Bild: Ari Sundberg/SPT

Insatserna är höga inom militärflygindustrin. Investeringarna är gigantiska och konkurrensen mördande. Det är köparens marknad, och just nu är det Finland som köper. Men hur ska vi veta vilket plan vi ska välja? Går det ens att jämföra dem med varandra?

Finlands 64 jaktplan av typen F/A-18 Hornet som köptes 1995 av amerikanska tillverkaren Boeing börjar närma sig slutet av sin livslängd. År 2030 ska de vara ersatta av nya plan och kalaset får kosta mellan sju och tio miljarder euro.

Under veckoslutet samlas de fem flygplantsillverkare som vill sälja sina maskiner till Finlands luftförsvar i Tikkakoski nära Jyväskylä. Här finns bland annat Försvarsmaktens flygstridsskola och här arrangeras ett stort publikevenemang med anledning av flygvapnets 100-årsjubileum.

Att göra en jämförelse mellan de fem olika jaktplan som Finland ska välja mellan är en så gott som omöjlig uppgift. Det säger överste Juha-Pekka Keränen som är operativ chef vid flygvapnet och den som leder anskaffningsprojektet.

Därför vill han heller inte dryfta de olika planens för- och nackdelar.

– Alla plan har sina styrkor och varje tillverkare ger oss ett för oss anpassat erbjudande, säger Keränen som testat några av de plan som nu finns till påseende i Tikkakoski. Han vill dock inte berätta vilka. Affären är känslig och det gäller att inte favorisera någon av de fem. Därför vill heller ingen av försvarsmaktens piloter på plats säga något om planen.

Överste Juha-Pekka Keränen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Söker paketerbjudande

Det går heller inte att säga något om jaktplanens styckepris säger Keränen.

– Det vi begär är ett paketerbjudande som förutom planen inkluderar utbildning av flyg- och markpersonal, all behövlig markutrustning, samt vapen, säger Keränen och konstaterar att de olika bolagens erbjudanden kommer att se så olika ut att en jämförelse av styckepriset är poänglöst.

– Vi är ett mycket kostnadseffektivt flyvapen i internationell jämförelse och vi vet redan nu att alla tillverkare kommer att passa inom de 7-10 miljarder som är vår ram, säger Keränen och konstaterar att vilket plan som än väljs så är det 64 som köps.

– Det är det vi behöver för att kunna försvara hela landet.

Bör klara klimatet

Flygvapnet har ställt upp en mängd krav som planen måste möta och som sedan vägs mot varandra då de slutliga offerterna kommer 2019.

Ett av de viktigaste kraven är att de nya flygplanen fungerar i finska förhållanden och enligt flygvapnets verksamhetsmodell.

– De ska kunna fungera utspridda runtom på de olika landsvägsbaser vi använder i en eventuell krigssituation och de ska klara vårt klimat, säger Keränen.

Ett annat viktigt krav är att planet är tekniskt så utvecklat att det kan samla data från omgivningen och skapa en fusionerad situationsbild. Förenklat innebär det att den information som planets sensorer snappar upp ska vara bearbetad och lättillgänglig för piloten.

– Planen ska också kunna fungera i integrerad samverkan med de andra försvarsgrenarna, säger Keränen.

Det betyder att det inte bara handlar om att möta hot i luften utan också om att stödja mark- och sjöstridskrafter, något som för Finlands flyvapen är relativt nytt.

Amerikansk publikfavorit

Trots att Keränen inte låter undslippa ett ord om vilken hans personliga favorit är så är det tydligt att publikens favorit i Tikkakoski är det amerikansktillverkade planet F-35 Lightning.

Som enda plan bland de aktuella är F-35 ett så kallat femte generationens plan. Det betyder bland annat att den är tekniskt extremt avancerad och har så kallad smygteknik som gör den så gott som osynlig för fiendens spaningsutrustning.

Tillverkaren Lockheed Martins ledande tespilot Billie Flynn säger att han när som helst skulle välja F-35 som sitt plan i en stridssituation. Flynn har erfarenhet av 80 olika flyplansmodeller och har deltagit i strid. Han är dock inte ogin mot de andra planen, de är alla på sitt sätt fantastiska.

– Det som gör F-35 unikt är hur enormt mycket spaningsdata den kan samla och hur enkelt systemet gör hanteringen och delningen av all information, säger Flynn.

Ledande testpilot Billie Flynn. Bild: Ari Sundberg/SPT

Flynn säger att den egenskapen gör planet speciellt dugligt som partner för andra plan och andra vapenslag. F-35 är på sätt och vis en flygande dator, säger Flynn.

– Det F-35 kräver av piloten är ett nytt sätt att tänka på jaktflyg. Den är så annorlunda jämfört med alla andra flygplan att man måste lära sig agera på ett helt nytt sätt.

Vilket plan Finland än väljer finns det en egenskap som bör ha hög prioritet säger Flynn.

– Den måste ha en hög överlevnadsgrad. Det är det viktigaste, att man kan vara förvissad om att man får hem sig själv och sitt flyplan, säger Flynn.

Annat än på 90-talet

När överste Keränen valde en karriär inom flygvapnet flög han sovjettillverkade Mig 21. Flygvapnets andra plan då var svensktillverkade Draken. Det var under kalla kriget och Finland köpte flygplan såväl från öst som från väst för att inte stöta sig med någon. När Hornet blev aktuell i början av 1990-talet var kalla kriget slut och Finland kunde fritt köpa varifrån man ville. Nu har säkerhetsläget förändrats igen. Men det ser Keränen inte som något problem.

– Jag tror att våra grannar ser det som viktigt att vi har en bra kapacitet. Vi söker bästa lösning för Finlands behov och vi ska kunna sköta vårt försvar om det skulle behövas.

Dassault Rafale ska så småningom bli den enda stridsplansmodellen i Frankrike. Bild: Dassault Rafale / publicitetsfoto

Lockheed Martin F-35 är det tekniskt mest avancerade jaktflygplanet i världen. Bild: Lockheed Martin / Liz Lutz

F/A-18 Super Hornet är en vidareutveckling av den Hornetmodell som används i Finland. Bild: Boeing

Eurofighter Typhoon är ett samarbetsprojekt mellan fyra EU-länder. Bild: Giovanni Colla / Eurofighter / publicitetsfoto

Svenska Saab Gripens E-version som är den som erbjuds Finland gjorde sin första flygning för ett år sedan. Den är därför relativt otestad. Bild: Stefan Kalm/ Saab / publicitetsfoto

Saab Gripen F (Sverige)

Lockheed Martin F-35 (USA)

Dassault Rafale (Frankrike)

Boeing F/A-18 Super Hornet (USA)

Eurofighter Typhoon (Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning