KooVee Jukola-segrare efter paus på 50 år

KooVee såg till att det blev finländsk seger i Jukola-kavlen Bild: Anni Reenpää

Koovee från Tammerfors har vunnit herrarnas orienteringsstafett Jukolakavlen i Villmanstrand.

Klubben tog sin första seger i Jukolakavlen på 50 år.

Koovee fick favoritstatus i fjol höstas då klubben förstärktes med schweizaren Daniel Hubmann och ukrainaren Oleksandr Kratov. Hubmann hade firat Jukolaseger redan två gånger tidigare, bland annat då han var ankare för Kristiansand i Pemar för ett år sedan.

I Villmanstrand behövde Hubmann inte ta ut sig helt på ankarsträckan: Jani Myllärinen och Kratov hade redan bäddat för seger på de tidigare sträckorna.

– Koovee har en positiv drive. Det är en proffsig organisation, berömde Hubmann.

Svenska IFK Lidingö, med bland annat Kyrkslättbon Mårten Boström i laget, kom tvåa, en minut och 20 sekunder efter Koovee. Kalevan Rasti från Joensuu slutade trea, nästan två och en halv minut efter täten.

Koovees mest erfarna orienterare Jani Lakanen har vunnit två världsmästerskap men först nu fick 39-åringen fira sin första seger i Jukolakavlen.

– Då jag inledde min sträcka kände jag mig ivrig. Det här hade jag väntat på: att jag ensam i täten får ta mig an en utmanande situation, sade Lakanen som höll Koovee i en stadig ledning.

Myllärinen hade lyft laget till etta på den fjärde sträckan. Det var ingen slump att han gjorde väl ifrån sig: han kommer själv från Villmanstrand.

– Den största pressen i laget riktades säkert mot mig. Det var extraspännande då terrängtypen var bekant och jag visste hur man ska göra här, sade Myllärinen.

Lakanen fällde glädjetårar då segern säkrats.

– Det är en unik stund, känslorna svallar, sade Lakanen.

Jukolakavlen ordnades för 68:e gången.

2007 (Lappo): Kalevan Rasti

2008 (Tammerfors): Delta

2009 (S:t Michel): Kristiansand OK, Norge

2010 (Hyvinge): Halden SK, Norge

2011 (Vederlax): Halden

2012 (Vanda): Kalevan Rasti

2013 (Jämsä): Kalevan Rasti

2014 (Kuopio): Kalevan Rasti

2015 (Pemar): Kristiansand

2016 (Villmanstrand): Koovee

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning