Kontot töms – sover banken?

Ansvaret för att avslöja nätbedragare läggs helt på kunden.

Våra banker har sparat rejält med pengar genom att få kunderna att själva sköta sina banktjänster på nätet. Men detta medför en brist i säkerheten. Nätbanken öppnar en bakdörr genom vilken bedragare kan komma åt kundernas konton. Bakdörren fungerar därför att kunden blir van vid att uppge en kod till nätbanken för varje transaktion. När en bedragare lyckas uppträda trovärdigt som nätbank ger kunden sin kod alldeles som vanligt och kontot töms.

Kunde man tänka sig att banken tar sitt ansvar för denna bakdörr i sitt system? Nej, inte Nordea i varje fall. I stället för att helt eller delvis ersätta kundens förlust på 5 000 euro väljer Nordea att lägga ut 50 000 euro på advokater. Nordea hänvisar till att överenskommelsen förbjuder kunden att ge ut koderna till någon annan. Nordea har nu lyckats genomdriva en tolkning av detta förbud så att det också gäller om kunden gett ut koderna i tron att vara i kontakt med just Nordeas nätbank! Man ser en likhet med den gamla svenska tidskriften Blandarens parodi på finstilt i överenskommelser: Hemförsäkringen gäller inte i samband med bostaden.

Nordea fick sitt eftersträvade prejudikat: Också ansvaret för att avslöja nätbedragare läggs helt på kunden. Det hade funnits en annan väg. Kreditkortsbolagen använder dataprogram som identifierar avvikande mönster i en kunds transaktioner. Men Nordea märker inte ens när en kunds sparkonto töms helt och pengarna förs till ett anonymt konto i Polen. Tänk att en så stor bank kan ha en så inkompetent ledning.

Jan Kåhre Helsingfors

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33