Kontorshotell är en kraftigt växande trend – "Här behöver jag inte se till att toaletterna är rena"

– Det är skönt att någon annan sköter allt det praktiska. Här behöver jag till exempel inte se till att toaletterna är rena, säger Kati Stenius, landschef för Teamtailor, som hyr ett rum i kontorshotellet Spaces i Helsingfors. Bild: Sören Jonsson/SPT

Kampen om de tysta utrymmena pågår dagligen på kontorshotellen. Vad innebär det för arbetstagarna och för fastighetsmarknaden då företag slutar hyra egna kontor?

När Kati Stenius, landschef för Teamtailor, startade eget var det solklart att hon behövde ett kontor. Ett kontor satte klara gränser för arbete och fritid, och det är något som hon rekommenderar till alla som startar eget. Men hon ville inte hyra en affärslokal på grund av den osäkerhet som ett långt hyresavtal medför. Därför föll valet på ett kontorshotell.

– Jag fick dessutom vara med i en arbetsgemenskap. Man kan inte namnet på varandra, men man stannar upp och växlar några ord.

Att hyra in sig på ett kontorshotell är framför allt en bekvämlighetsfråga. Du behöver inte skaffa skrivare, möbler eller kaffekokare. Och dessutom är de moderna kontorshotellen snygga.

– Det estetiska har en stor betydelse. Det är viktigt att det känns trevligt att komma till jobbet. För det är bland annat det som jag kan konkurrera med nu när jag anställer, säger Stenius.

Om företaget sedan växer ska det finnas möjlighet att flytta in i en större lokal.

– Fast det stämmer inte riktigt. Eftersom det finns så stor efterfrågan på kontorshotell just nu är det väldigt svårt att få ett rum i lämplig storlek.

Enligt Stenius är kontorshotell optimalt för företag med färre än tio anställda. Är man fler än så, blir notan alltför saftig. Vilken är den största nackdelen då? Jo, att hitta en tyst vrå att ringa ett samtal.

– Kampen om de tysta utrymmena pågår dagligen. Folk har en tendens att stanna kvar i telefonrummen ännu efter sina samtal.

Marknaden förutspås bli mångdubbelt större

Tero Lehtonen, operativ chef på fastighetskonsultbolaget Jones Lang Lasalles (JLL) finska avdelning, säger att kontorskollektiven är här för att stanna.

– Kontorshotell i sig är ett gammalt fenomen, men den starka framfarten är ny. På bara några år har marknaden mångdubblats och vi förutspår att marknaden kommer att fortsätta växa.

Han säger att många tror att det bara är småföretag som söker sig till kontorshotell, men i själva verket är det storföretag som kommer att stå för den största tillväxten, påpekar Lehtonen. Stora företag söker flexibilitet och väljer ofta kontorshotell när de etablerar sig i ett nytt land.

På den finländska marknaden är IWG marknadsledare. IWG äger varumärkena Regus och Spaces och har sitt säte i Jersey och Luxemburg.

Behöver man oroa sig för att pengarna försvinner till skatteparadis?

– Det behövs en sund balans mellan internationell konkurrens och inhemska företag. De internationella storföretagen har utvecklat marknaden här i Finland. Man kan dra en direkt parallell till hamburgarkedjorna. Utan McDonald's skulle knappast Hesburger ha startat så många restauranger. De stora kontorshotellen anställer finländare, investerar och renoverar i Finland.

Men vinsten går utomlands om inte annat avtalas med fastighetsägaren.

– För fastighetsägarna blir frågan om man ska hyra till ett företagshotell som i sin tur hyr fastigheten vidare, eller om man ska satsa på ett eget kontorshotell. Några av de finska affärsfastighetsförvaltarna har utvecklat egna koncept, till exempel Sponda och Varma.

Ett av de hetaste namnen inom branschen är det amerikanska uppstartsföretaget Wework som på bara några år har vuxit till en gigant. Bolaget har i dagsläget kontorshotell på över 500 platser i över 100 städer. Lehtonen säger att Wework högst sannolikt också kommer till Finland.

En del banker har däremot börjat se varningssignaler på grund av att Wework växer så kraftigt. Bolaget har till skillnad från IWG köpt en del av sina fastigheter. Bolaget omsatte i fjol 1,6 miljarder dollar, samtidigt som förlusten låg på 1,9 miljarder dollar. Bolagets värde spekuleras vara över 40 miljarder dollar inför deras möjliga börsintroduktion.

Spaces lockar med rätt läge

Klaus Koponen, landschef på IWG, berättar att de på sex år har vuxit från tre kontorshotell till trettio. I Finland är Helsingfors klart attraktivast, säger han, men de har också fastigheter i Tammerfors och Åbo. Bolaget har planer på att gå in i de städer som har över hundratusen invånare. IWG:s mål i Finland är att öppna fyra till fem nya hotell per år.

– Det finns ett par drivande faktorer som gör att efterfrågan på kontorskollektiv ökar. Ett är att antalet småföretagare ökar eftersom arbetslivet har förändrats. I USA har man gjort en undersökning som visar att 35 procent av kontorsarbetarna kommer att vara egenföretagare om bara fem år. Många av dem vill ha sakliga kontor.

Klaus Koponen säger att företag i medeltal börjar med att hyra ett kontor i 10 månader, men att det också finns företag som har hyrt kontor av IWG lika länge som de har funnits i Finland. Bild: Sören Jonsson/SPT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning