Kontinen och Peers klara för final i Australian Open

Henri Kontinen och John Peers är klara för sin andra final i Australian Open. Bild: Greg Wood

Tennisparet Henri Kontinen och John Peers är klara för final i Australian Open.

Henri Kontinen och John Peers tog sig för andra gången i karriären till en grand slam-final då duon besegrade Leonardo Mayer och Joao Sousa med 6–1, 7–6 (8–6) i semifinalen i Australian Open.

År 2017 vann det finsk-australiensiska paret just Australian Open och nu får de chansen att upprepa sin bragd. Den gången slutade turneringen i seger.

Kontinen och Peers, som är seedade som tolfte i Australian Open, har imponerat stort i årets tävling. De har inte förlorat ett enda set på vägen till finalen i Peers hemstad.

Efter en relativt jämn inledning på matchen tog Kontinen och Peers sakta över kommandot och började kunna läsa motståndarnas spel allt bättre. Därför kom man också åt att bryta Mayer och Sousas serve i det fjärde och sjätte gamet.

Också i det andra setet lyckades Kontinen och Peers bryta motståndarnas serve och hade till och med en matchboll. Men Mayer och Sousa bröt tillbaka och setet gick till tiebreak. Där var Kontinen och Peers starkare och tog hem matchen och säkrade sin plats i finalen.

– Det var rätt nära att det blivit en kort match. Fram till mitten av andra set dominerade vi. Vi spelade bra efter en stark inledning men fick sedan lite problem i slutet av andra set men lyckades reda upp det i tiebreaket, säger Kontinen till Yle Urheilu.

Också Peers var nöjd med hur paret spelade i matchen.

– Det känns fint att vi lyckas ta oss till final. I det första setet gick allt mycket bra för vår del och i tiebreaken kämpade vi oss till seger, sade Peers efter matchen.

I finalen ställs Kontinen och Peers mot det franska paret Pierre-Hugues Herbert–Nicolas Mahut. Kontinen vet vad som väntar i finalen men ser fram emot att få mäta sig med de meriterade fransmännen.

– Det är ett oerhört tufft par. De har tagit hem segern i alla andra grand slam-turneringar utom den här. Det är ett av få par det inte alltid räcker att man spelar väldigt bra, säger han till Yle.

I pojkklassen tog turneringen slut för Otto Virtanen då han förlorade sin kvartsfinal mot italienaren Giulio Zeppieri med 5-7, 3-6.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning