Kontaktlösa betalningar rekommenderas – alternativen är många

För att skydda både sig själv och butikspersonalen rekommenderas att man i mån av möjlighet undviker att betala med kontanter i affärerna. Bild: Shutterstock/Yulia Grigoryeva/SPT

Många äldre förlitar sig helt på kontanter i affärerna. För att undvika spridning av coronaviruset rekommenderas ändå alla, oberoende av ålder, att betala så kontaktlöst som möjligt.

För att skydda både sig själv och butikspersonalen rekommenderas att man i mån av möjlighet använder sig av kontaktlösa betalmetoder under den pågående coronavirusepidemin.

Nordea meddelar att banken har noterat ett tydligt uppsving i intresset för mobilbetalningar och kontaklösa betalningar sedan coronakrisens utbrott.

Genom att betala sina inköp med sin egen smarttelefon eller smartklocka behöver man som kund över huvud taget inte röra betalterminalen. Betalningen genomförs enkelt genom att man för smartprodukten mot betalterminalen och sedan godkänner betalningen med hjälp av exempelvis sitt eget fingeravtryck på den egna klockan eller telefonen.

Om man inte äger en smartprodukt rekommenderar Nordea att man strävar efter att betala så mycket som möjligt med betalkortets kontaktlösa betalningsfunktion. Speciellt bland äldre är det ingen ovanlighet att man enbart använder sig av kontanter meddelar Nordea. För att minska smittspridningen är det skäl att överväga att skaffa sig ett betalkort.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning