Kontaktlös betalning har på fyra år blivit väldigt populärt

Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Över hälften av S-bankens betalningar görs genom att endast visa kortet för kortläsaren.

För fyra år sedan lanserades ett nytt sätt att betala i affärerna i Finland. Då man använder sig av kontaktlös betalning behöver man inte knäppa in någon kod. Det räcker med att föra kortet eller telefonen till kortläsaren.

Över hälften av S-bankens betalningar med bankkort görs i dag som kontaktlösa betalningar, skriver S–banken i ett pressmeddelande.

I april fördubblas den högsta tillåtna summan för kontaktlös betalning i Finland. Då kommer man kunna betala köp för upp till 50 euro med kontaktlös betalning. Den nuvarande gränsen är 25 euro.

– Kontaktlös betalning har blivit förvånansvärt populärt och genom att höja maxgränsen tror jag det kommer bli ännu populärare, säger Marketta Lundell, kortexpert vid S-banken i pressmeddelandet.

I flera andra europeiska länder har maxgränsen för kontaktlös betalning stegvis stigit. Höjningen har enligt S–banken inte lett till fler stölder av bankkort.

– Kontaktlös betalning är ett snabbt och säkert betalningssätt, men 25 euro räcker inte alltid för till exempel en familjs matuppköp. Ändringen kommer antagligen att underlätta allas vardag, säger Lundell i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning