Kontakten med familjen påverkas men Hyvingeborna tar begränsningarna med ro

Jasmine, Daniel och Katja Rantila i Hyvinge kommer att satsa på videosamtal under den tid som gränsen mellan Nyland och Päijänne-Tavastland är stängd. Bild: Mikael Sjövall/SPT

På fredag riggar polisen upp vägspärrar i Hyvinge för att övervaka trafiken över landskapsgränsen. De flesta ortsbor vi talar med ser med tillförsikt på de nya bestämmelserna även om de bland annat innebär videosamtal med familj i stället för besök.

Hyvinge gränsar till landskapet Päijänne-Tavastland. Myndigheternas kamp mot coronaepidemin och isoleringen av Nyland kommer att påverka vardagen för många som bor här. Om allt går enligt planen och regeringens manus kommer polisen att spärra av vägarna mellan Hyvinge och Riihimäki redan på fredag.

– Jag bor i Hyvinge, men handlar ofta i affärer i Riihimäki nära mitt hem. Nu blir det slut med det, säger Tex Eager utanför matbutiken i Kuumola.

Tex Eager studerar byggnadsteknik i Kervo men studierna sköts nu på distans. Hans far bor i Nurmijärvi, vilket innebär att besöken hos pappan inte kommer att påverkas av de nya begränsningarna.

– Min pappas företag köper ofta byggnadsmaterial från olika håll i landet. Det återstår att se hur frakten av varor kommer att påverkas av det här beslutet, säger han.

Mäkikuumola ligger ett stenkast från Tavastehusleden. Bullret från den outsinliga strömmen av bilar och långtradare är dovt och ihållande.

– Jag är inte så bekymrad över coronaviruset. Mångfalt fler dör av hjärtsjukdomar och diabetes, säger Eager.

Ville och Miia Grönholm kan inte träffa sina föräldrar i Tammerfors efter att Nyland isoleras. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Klokt eller dåligt beslut?

Kommersen i Kuumolas affärer pågår för fullt trots de undantagsförhållanden som råder. Många ortsbor bunkrar mat och andra förnödenheter på två kilometers avstånd från gränsen till Päijänne-Tavastland.

– Vi kommer inte att påverkas så mycket av de nya begränsningarna. En av mina döttrar bor i Tammerfors på andra sidan gränsen så henne kan vi inte träffa framöver. Vi får väl satsa på videosamtal i stället de kommande tre veckorna, säger Katja Rantila.

Få av dem vi träffar pendlar över landskapsgränsen på grund av jobbet. Det är framför allt kontakten med familjen som påverkas av de nya begränsningarna.

– Våra föräldrar bor i Tammerfors. Dem kan vi inte träffa nu under den tid som Nyland isoleras, säger Miia Grönholm.

Trots minskad fysisk kontakt med nära och kära finns det också de som ser något positivt med de nya bestämmelserna.

– Jag tycker att det var ett klokt beslut att stänga gränsen till Nyland. Den här situationen ger mig också chansen att varva ned och ligga lågt, vilket motverkar stress. Om man inte är rädd för att vara ensam så är det här hur skönt som helst att ta det lilla lugna, säger Maija-Leena Pasanen.

Jag bor i Hyvinge, men handlar ofta i affärer i Riihimäki nära mitt hem. Nu blir det slut med det, säger Tex Eager. Bild: Mikael Sjövall/SPT

En kvinna som vi talar med, som vill vara anonym, är däremot mycket kritisk till regeringens åtgärder.

Vad borde regeringen ha gjort bättre?

– Vi borde ha följt Sveriges exempel. Där har regeringen konsulterat över 500 sakkunniga som ger en mer nyanserad syn på hur coronakrisen ska hanteras. Vården får inte vara dödligare än sjukdomen.

Vad menar du med det?

– Regeringens åtgärder kommer att ta livet av den finska ekonomin och orsaka en sällan skådad massarbetslöshet. Det är ett hårt pris vi får betala för att platta ut sjukdomskurvan.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning