Konsumentombudet utreder prishöjning för gasdistribution

Utreder. Efter Suomen Kuvalehtis artikel om gasdistributören Auroras höjda priser startar konsumentombudsmannen Päivi Hentunen en utredning.Bild: Heikki Saukkomaa

Konsumentombudsmannen Päivi Hentunen startar en utredning av gasdistributören Aurora Kaasunjakelus prishöjningar tillsammans med Arbets- och näringsministeriets energiavdelning och Energimyndigheten.

Gasdistributören Aurora Kaasunjakelus prishöjningar ser ut att vara ett likadant fall som de omtalade höjningarna av eldistributionen som Caruna aviserade för någon vecka sedan. Det säger konsumentombudsmannen Päivi Hentunen till FNB.

Hentunen säger att hon genast i början av veckan ska gå grundligt igenom fallet Aurora tillsammans med Arbets- och näringsministeriet samt Energimyndigheten.

– När det hela klarnar, och om det hamnar på konsumentskyddets bord, kommer vi att agera på samma sätt som med Caruna. Vi hör företaget, informerar om vad vi anser vara skäligt och börjar sedan leta efter sätt att dämpa engångshöjningen, sade Hentunen på söndagen.

Tidskriften

Suomen Kuvalehti rapporterade på lördagen att Aurora Kaasunjakelu genomförde en kraftig förhöjning av distributionspriset för bland annat 30 000 hushåll i Helsingfors. Enligt en kund som tidningen intervjuat var höjningen i början av januari hela 47,5 procent. Aurora distribuerar gas på 13 orter, vid sidan av Helsingfors bland annat i Lojo och Kotka.

– Ifall prishöjningen faktiskt är 47,5 procent är den oskälig och bryter sannolikt mot konsumentskyddslagen, sade näringsminister Olli Rehn (C) till FNB på söndagen.

Även Rehn säger att frågan ska redas ut i början av veckan.

Auroas vd Mika Paloranta besvarade inte FNB:s samtal.

Hentunen misstänker att sportlovet kan förhala utredningen av prishöjningen.

Betala räkningen

Eldistributionsbolaget Caruna dämpade sina prishöjningar efter samtal med konsumentombudsmannen. Dessutom leder fallet till att elmarknadslagen ska uppdateras med bland annat ett tak för engångshöjningar.

– Det verkar uppenbart att begränsningen av engångshöjningarna bör utvidgas till att också omfatta naturgasnäten, sade Rehn.

Han säger att Arbets- och näringsministeriet nyss inlett arbetet med att se över naturgasmarknadslagen, och att pristaket kan skrivas in i lagen i samma veva.

Statsägda Gasum sålde aktierna i Auroras företrädarbolag till det skotska kapitalinvesteringsbolaget SL Capital Partners i juni.

Suomen Kuvalehti skriver att kunderna fick kännedom om prishöjningarna i november men att summan inte realiserades förrän i februariräkningen.

Konsumentombudsmannen påminner om att man inte kan lämna räkningen obetald utan måste vänta på eventuella kompensationer i efterskott.

– Caruna hann inte skicka någon räkning, så det är lite annorlunda. I början av veckan ska vi se hur vi ska råda konsumenterna i det här specifika fallet. 

Gasum sålde Aurora till skotskt placeringsbolag

Gasdistributören Aurora Kaasunjakelu var tidigare känt under namnen Gasum Paikallisjakelu och Helsingin Kaupunkikaasu.

Statsägda Gasum sålde aktierna till det skotska kapitalplaceringsbolaget SL Capital Partners i juni i fjol.

Företaget äger och opererar gasdistributionen på 13 orter.

Aurora har kontor i Helsingfors, Lojo och Kotka, där huvudkontoret ligger.

I fjol var omsättningen kring 18 miljoner euro.

Källa: Aurora Kaasunjakelus webbplats 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33