Konsttjuv gripen – van Gogh-verk saknas än

Lentetuin av Vincent van Gogh (1884). Bild: TT-AP/Groninger Museum

Nederländsk polis har gripit en 58-årig man misstänkt för att ligga bakom två spektakulära konststölder under fjolåret. De stulna tavlorna, varav en av postimpressionisten Vincent van Gogh, är ännu inte funna.

Lentetuin (vårträdgård), den stulna van Gogh-målningen, uppskattas vara värd över 6 miljoner euro. Tavlan målades tidigt i konstnärens karriär och delar därför inte den intensiva färgsättningen och de uttrycksfulla pendeldrag som senare kom att karaktärisera hans verk.

Stölden, som ägde rum i mars 2020 från Singer Laren-museet nära Amsterdam, kunde ske relativt obemärkt då museet var stängt till följd av pandemin. Målningen var utlånad till museet från Groninger-museet i samma land.

Den andra tavlan – Två skrattande pojkar med tennstop av den framstående porträttmålaren Frans Hals – stals i augusti samma år från Hofje van Mevrouw van Aerden-museet i staden Leerdam.

De skrattande gossarna har levt farligt på museet – detta var tredje gången som tavlan försvann från byggnaden. Den stals även 1988 och 2011.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning